Ugrás a cikkhez
Reklám

Hazugság, hogy az ukrán államnak nincs köze a feltételezett ukrán-magyar kettős állampolgárokat listázó honlaphoz – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtökön.




Szijjártó Pétert a Mirotrovec elnevezésű szélsőséges ukrán honlap listájával kapcsolatban kérdezték, amelyen már háromszáz olyan kárpátaljai magyar állami vagy önkormányzati tisztviselő adatai szerepelnek, akikről azt állítják, hogy kettős állampolgárok.

A miniszter elmondta: olyan személyes adatok kerültek fel a honlapra, amelyek nyilvános forrásokból nem érhetőek el, kizárólag titkosszolgálati, kormányzati forrásból.

Ráadásul a szélsőséges honlapot működtető NGO egyik vezetője az ukrán titkosszolgálatnál dolgozott korábban – tette hozzá a miniszter, megjegyezve, hogy a honlapot üzemeltető mozgalom elindítója jelenleg is az ukrán kormány alkalmazásában áll. Szijjártó Péter szerint tehát hazugság az az állítás, hogy az ukrán államnak semmi köze nincs a honlaphoz.

Hozzátette: az ukrán államnak a kötelessége lenne garantálni a saját állampolgárai biztonságát, ám ezt nyilvánvalóan nem teszi meg. A miniszter szavai szerint eddig egy lépést nem tett, hogy a honlapról lekerüljenek az Ukrajnában élő, adott esetben magyar állampolgárok adatai.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy ami Ukrajnában zajlik, az gyakorlatilag egy állami támogatással, állami bátorítással végrehajtott gyűlöletkampány a magyar nemzeti közösség tagjaival szemben. Úgy vélekedett, hogy a tavaszi elnökválasztáson indulni szándékozó jelenlegi elnök, Petro Porosenko népszerűségének növelése érdekében adta jóváhagyását a gyűlöletkampányhoz.

A miniszter az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában is vendég volt, ahol kiemelte, Ukrajna folyamatosan szembemegy a legalapvetőbb normákkal és értékekkel, megsérti a nemzetközi kötelezettségeit, de ezek ellen Magyarország minden nemzetközi fórumon fel fog lépni.

(MTI)

Frissítés: bármilyen meglepő, a maffiózókat nem hatja meg egy nagykövet-bekéretés

Hiába kérették be a Külgazdasági és Külügyminisztériumba Ljubov Nepop budapesti ukrán nagykövetet, a Mirotvorec hírhedt listája mára tovább bővült: már 500 kárpátaljai magyar van rajta.

A listát megjelentető honlap ráadásul olyan cinikusan fogalmaz, hogy a magyar külügy kérésére bővítették újabb személyekkel a listát.

Az elhíresült lista már korábban létrejött. Legelőször akkor vittek fel rá a neveket, amikor kitört a kelet-ukrajnai válság, illetve amikor a Krím félsziget visszacsatolása megtörtént. Azokat az oroszokat és szeparatistákat, az őket támogatókat, szimpatizánsaikat, vállalkozókat, újságírókat, közéleti szereplőket tették fel rá, akik – főleg oroszországi állampolgárként – támogatták a Kijevnek nem tetsző folyamatokat.

Pár napja először öt kárpátaljai magyar került fel rá, ami hárommal bővült, és az elmúlt napokban 313 újabb magyar neve jelent meg a honlapon, amit csütörtök reggelre ötszáz fősre bővítettek.

Már halálos áldozatai is vannak a listázásnak

Azért is veszélyes ez a lista, mert két embert, akik a listán szerepeltek – kijevi ukránok voltak –, megöltek. Az egyikük újságíró, a másikuk ellenzéki parlamenti képviselő volt. Kárpátalja kormányzó-helyettese pedig azt mondta, hogy ellenőrizni fogják azokat az embereket, akikről kiderül, hogy kettős állampolgársággal rendelkeznek.

Az ukrán biztonsági szolgálat bejelentette: nem vonhatják felelősségre a kettős állampolgárságú tisztségviselőket. Mindössze annyit tehetnek, ha a hatáskörükön belül lehetőségük van hozzáférni államtitkokhoz, akkor erről letilthatják őket. Ez is igazolja: Ukrajnában nem tiltott a kettős állampolgárság.

(Híradó nyomán)

Korábban írtuk: Halállista a kárpátaljai magyarokról - a külügyi tárca bekérette az ukrán nagykövetet





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából