Ugrás a cikkhez
Reklám

Az elmúlt öt évben a büntetés-végrehajtás Kardosné Gyurik Krisztina gyilkosával együtt az áldozat telefonját is őrizte. A nyomozóknak viszont erről fogalmuk sem volt.

Tényfeltáró vizsgálatot rendelt el az országos rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese múlt csütörtökön, miután a kiderült, hogy az öt éve meggyilkolt soroksári futónő, Kardosné Gyurik Krisztina telefonja 2013 októbere óta a sopronkőhidai börtönben volt letétben – közölte a Zoom.hu kérdésére az ORFK.



(Illuisztráció - kép: IBTimes UK)

Az ügy gyanúsítottja, R. Szilveszter alig egy hónappal a 2013. szeptember 24-én elkövetett gyilkosság után kezdte meg a korábbi vagyon elleni bűncselekményeiért kiszabott büntetésének a letöltését. Amikor a bevonult a börtönbe, le kellett adnia a telefonját is. R. Szilveszter összesen négy mobiltelefont helyezett letétbe,

az egyik a brutális kegyetlenséggel meggyilkolt és meggyalázott Kardosné Gyurik Krisztina telefonja volt,

a többiről egyelőre semmit nem lehet tudni.

Arról, hogy a készülék mindvégig a hatóságok birtokában volt, elsőként a hvg.hu számolt be névtelenséget kérő forrásaira hivatkozva, majd az információt megerősítette R. Szilveszter ügyvédje, Lichy József is.

Az ügy annak ellenére rendkívül kínos a rendőrség számára, hogy nemrég az áldozaton és a gyilkossághoz használt kötélen talált DNS-e alapján sikerült azonosítani a feltételezett elkövetőt. Az elmúlt öt évben a gyilkos elfogására indított nyomozás keretében a nyomozók 330 ezer embert ellenőriztek, 391-et részletesen, volt akit többször is kihallgattak, és 1847 személytől vettek DNS-mintát, hogy összehasonítsák az áldozaton rögzített idegen DNS-sel. [A ORFK illetékesének sajtótájékoztatójáról szóló írásunk itt olvasható.]

Mindez talán elkerülhető lett volna, ha nemcsak öt évvel a gyilkosság után, a tettes azonosítását követően derül ki, hogy a meggyilkolt soroksári futónő telefonját – más készülékekkel együtt – letétbe helyezte a börtönbe vonulásakor.

Felvetődik továbbá a kérdés, hogy a soroksári gyilkosság után a rendőrség (akkor még a BRFK nyomozott az ügyben, csak négy hónappal később vette át az ügyet a Nemzeti Nyomozó Iroda) miért nem kereste az áldozat telefonját, vagy ha kereste, miért nem találta meg?

Igaz, a Zoom által megkérdezett szakértők azt sem értik, hogy R. Szilveszter miért nem szabadult meg a gyilkosság után azonnal attól a készüléktől, egyáltalán miért vitt magával a tetthelyről egy rá nézve terhelő bizonyítékot.



R. Szilveszter




R. Szilveszter eddig nem tett vallomást, de meggyanúsítsa után – miközben a nyomozók őrizetében még a kirendelt védőjét várta – elmondta a rendőröknek, hogy 2013. szeptember 24-én este látta Kardosné Gyurik Krisztinát. Egy ismeretlen férfi megtámadta a nőt, ő pedig a védelmére sietett, meg is futamította a támadót, közben megsérült. Utána már ő sem maradt tovább a helyszínen. Állítása szerint Krisztina akkor még élt, de azt „nem tudja mi történhetett vele később”.

Ez a sztori ezer sebből vérzik. R. Szilveszter DNS-ét, mint azt a rendőrség sajtótájékoztatóján elmondták, megtalálták az áldozat testén (többek között a körme alatt is, ami arra utal, hogy áldozata keményen ellenállt), ruháján, és a DNS-vizsgálat szerint R. meg is erőszakolta áldozatát.

A nyomozók szerint R. Szilveszternek nem lesz könnyű megmagyaráznia azt, hogy ha nem ő a gyilkos, ha ő csak védelmezni próbálta Gyurik Krisztinát, akkor miért közösült vele, hogy került a testére és a ruhájára, valamint a gyilkossághoz használt kötélre a DNS-e, és

miért vitte magával Krisztina telefonját, ha ő akkor még élt.

Kérdés az is, hogy ha valóban ő volt a nap hőse, a férfi, aki megvédett egy megtámadott nőt, miért nem hívott segítséget és miért nem várta meg a rendőrséget?

A helyzetet csak bonyolítja, hogy R. Szilveszter már jó ideje nem kötődött Soroksárhoz. Neve csak a sokadik körben került fel „az ellenőrizendő férfiak” listájára, néhány hónappal az azonosítása előtt. Vélhetően emiatt nem foglalkoztak a büntetés-végrehajtásban sem az általa letétbe helyezett telefonokkal. Arra azonban még nincs magyarázat, hogy a gyilkosság és az R. Szilveszter börtönbe vonulása között eltelt egy hónapban miért nem akadtak a nyomára.

(Zoom nyomán)

Kapcsolódó: Legújabban egy börtönben ülő hajléktalant gyanúsít a rendőrség a soroksári gyilkossággal





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából