Ugrás a cikkhez
Reklám

Mintegy 325 ezer forint az átlagos bruttó bér Magyarországon, ami nettó 216 ezer forintot jelent – mondta Marczinkó Zoltán, a Pénzügyminisztérium (PM) munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára péntek reggel az M1-en. Szerencsére - többek között - a képviselői fizetésemelés megszavazása, az állami cégvezetők bérplafonjának eltörlése és egyesek mesés gyarapodása is segített abban, hogy a KSH virrasztó éji fellege eltakarja az 1,2 millió minimálbéren és garantált bérminimumon tengődők tömegét.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön kiadott jelentése szerint júliusban 12,8 százalékkal volt magasabb a bruttó átlagkereset az egy évvel korábbinál, az első hét hónapban 12,1 százalékkal nőttek a bérek. A reálkeresetek júliusban 9,1 százalékkal, január-júliusban 9,4 százalékkal haladták meg a múlt év azonos időszakában regisztrált szintet.



"Ma erős a gazdaság, stabil és nagy a jólét" - Gyurcsány is megmondta 2004 ben, szerencsére ez azóta sem változott

A műsorban arról beszéltek, az utóbbi évek jelentős bérnövekedésének alapját az ország jó gazdasági teljesítménye jelenti. A gazdaság teljesítménye 2018 első fél évében 4,6 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva – hangzott el. A helyettes államtitkár szerint a bérnövekedés elérte a 9,1-9,4 százalékot az utóbbi időszakban.

2017-ben bérminimum 15 százalékkal, a garantált bérminimum 20 százalékkal nőtt, idén ez a két szám 8, illetve 12 százalék – fűzte hozzá. A helyettes államtitkár emlékeztetett arra is, 2010-ben a minimálbér 73 ezer forint volt, míg idén eléri a 138 ezer forintot. Ami természetesen a bruttó összeg, a nettó a valamivel szerényebb, 91 ezer forint - de ez utóbbival már nem rabolta a szavazópolgárok drága figyelmét.

(Kuruc.info - MTI nyomán)

Van mivel feltornázni a statisztikát:

- Nem tagadják már a 200 ezres fizetésemelés megszavazását; Gyöngyösi: ők megérdemlik, nem ülhetnek ott éhbérért

- A miniszteri tanácsadó azt álmodta, hogy zajlik a bérfelzárkóztatás

- Naponta 438 millió - Orbán gázszerelője már a második leggazdagabb magyar, 160 milliárddal növelte vagyonát

- Mesés fizetésemelések az MNB-nél - szegény Matolcsy jár a legrosszabbul, az ő alapbérét csak duplázzák

- A türelmetlenebb állami cégvezetők már most áttörték a bérplafont

- A jegybankárok jártak legjobban a minimálbér-emeléssel: akad, aki évente 80 millió forintnál is többet kap
- Akik nem verik be fejüket a bérplafonba: 5 milliós fizetéseket osztogatna a kormány az állami cégek vezetőinek
- A gazdasági növekedést szolgálja a legfőbb ügyész feleségének havi 5 milliós fizetése a Nemzeti Bank egyik ügyvezető igazgatójaként
- Zsiga Marcellnek mennyivel emelik a fizetését? - Az állami cégek dolgozóinak fizetése gyakran csak a létminimumot ostromolja
- Viktor komcsi besúgóira nem vonatkozik a bérplafon - Böröcz 9 milliós prémiumot kapott




Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából