Ugrás a cikkhez
Reklám

„Úgy döntöttünk, hogy az osztrák képviselők megszavazzák a 7. cikk szerinti jelentést” – közölte egy hétfőn este sugárzott tévéinterjúban Sebastian Kurz. Az osztrák kancellár természetesen saját pártjának, az ÖVP-nek az Európai Parlament néppárti frakciójában dolgozó képviselőire gondolt. Ők hatan vannak, ami nem tűnik soknak a 218-as létszámhoz képest, ám Kurz határozott állásfoglalása mégsem eshet jól Orbán Viktornak, aki a kancellárban kinevezése idején komoly szövetségest látott. Azóta azonban kiderült: még ha a bevándorlásellenességben némileg hasonlóan is gondolkodik a két politikus, más területeken nem feltétlenül.




A Sargentini-jelentés támogatása annak fényében nem meglepő, hogy Kurz már kinevezése után is felvetette a demokrácia magyarországi helyzetét Orbán Viktornak.

Kurznál is továbbment az ÖVP EP-frakciójának vezetője. Othmar Karas azt közölte: ha a parlamenti többség szerdán megszavazza a magyar jogállamiság helyzetét elemző Sargentini-jelentést, fel fogják függeszteni a Fidesz tagságát.

A Sargentini-jelentés plenáris vitáját kedd délután tartja az Európai Parlament, Orbán Viktor miniszterelnök hét percet kapott, hogy maga mellé állítsa a mérleg nyelvének tartott EPP-t.

(HVG)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából