Mint a mesében: délelőtt megígérték a béremelést, délutánra az életmentő eszközök is megérkeztek a Honvédkórház sürgősségi központjába kedden.




Úgy tűnik, Zacher Gábor felmondása kellett, hogy javuljanak a Honvédkórház összeomlás szélén táncoló sürgősségi osztályának személyi és tárgyi feltételei: kedd délelőtt az intézmény vezetése jelentős béremelést ígért az ott dolgozóknak, akik így várhatóan mégsem távoznak a kórházból, délutánra pedig a régóta elmaradt eszközbeszerzések felpörgetésére tett, szintén kedd reggeli ígéret egy része is megvalósult: délután máris két új lélegeztetőgéppel és négy betegőrző monitorral lett gazdagabb a sürgősségi centrum - írja a HVG.

Eddigi béreik kétszeresét ígérve tartanák meg a dolgozókat

Jelentős béremelést ígért kedd reggel az intézmény sürgősségi centrumában dolgozóknak a Honvédkórház vezetése. Azt remélik, így megáll a felmondási hullám, és sikerül normalizálni az összeomlás előtt álló osztály működését.

Megegyezett az intézmény Sürgősségi Betegellátó Centrumában dolgozó orvosokkal és ápolókkal a Honvédkórház vezetése. A dolgozóknak az intézmény parancsnoka, Kun Szabó István vezérőrnagy, valamint a kórház orvosigazgatója és ápolási igazgatója tartott értekezletet, amelyen az eddig béreik több mint dupláját ígérték meg.

Az egyelőre csak szóbeli ígéret szerint az SBC egyes műszakjait irányító, úgynevezett váltásvezetők (vezető sürgősségi szakorvosok) bérét ötezer forintról tizenháromezerre, az osztályon dolgozó szakorvosokét és sürgősségi szakorvosokét pedig 4 ezer forintról tízezerre emelné a Honvédkórház.

Az orvosok fizetésemelése mellett az osztályon dolgozó nővérek is ígéretet kaptak elmaradt túlórapénzeik kifizetésére, illetve béremelésre, velük azonban csak a későbbiekben kezdik meg a részletes tárgyalásokat.

A kórház vezetése ígéretet tett emellett az osztály hiányos és elavult műszerparkjának megújítására is, egyes eszközöket átmenetileg a honvédség saját készletéből pótolnak ki, de hamarosan állítólag új lélegeztetőgépek és hordozható ultrahangkészülékek is érkeznek, az elakadt műszerbeszerzési közbeszerzéseket pedig felgyorsítják.

A Népszava azt írta a kedden beígért béremelésről, hogy az a pénteken felmondott Zacher Gábor utóda, Burány Béla kifejezett feltétele volt ahhoz, hogy elvállalja a sürgősségi osztály vezetését. A béremelést ugyanakkor Zacher is több alkalommal próbálta kijárni a dolgozóinak. Legutóbb februárban kapott egy a mostaninál alacsonyabb – 8, illetve 6 ezer forintos – emelésről szóló ígéretet a kórház vezetőjétől, de végül az sem valósult meg.

A reggel bejelentett bérmegállapodásról a sürgősségi osztály egy dolgozója a HVG-nek azt mondta: szerinte annak nemcsak megtartó ereje lehet, vagyis maradásra bírhatja az áldatlan állapotok miatt távozni készülő szakorvosokat, de akár a már korábban felmondott szakemberek is visszatérhetnek, a beígért órabér ugyanis magasabb a hasonló területen máshol elérhető átlagnál.

Zacher Gábor, a sürgősségi osztály volt vezetője, ahogy arról beszámoltunk, pénteken adta be felmondását. A szakember azzal indokolta döntését, hogy az a fajta személyügyi és tárgyi krízis, ami az évek során kialakult az intézményben, már a munkavégzést, egyben a betegeket is veszélyeztette. Zacher szerint csak az elmúlt néhány hétben kilenc orvos adta be felmondását, pedig a központ eddig is személyügyi minimumfeltételek 60 százalékával volt kénytelen működni.