Ugrás a cikkhez
Reklám

Minden évben milliárdokhoz jut az NB I. a különböző szponzorok jóvoltából. A csapatoknak jutó összegek között azonban hatalmas különbségek vannak, mivel a szponzoroktól kapott pénz mennyisége sok esetben nem a teljesítménytől, hanem a csapat politikai kapcsolataitól függ – írja a G7.

A piaci anomáliákat elég jól mutatja, hogy tavaly a Felcsút úgy kaphatott hatvanszor annyi pénzt a szponzoroktól, mint a Paks, hogy miközben a Puskás FC 2017-ben egy fél idényt a másodosztályban töltött, és később sem szerepelt jól az élvonalban, addig a tolnaiak a 2016/2017-es szezonban épphogy lemaradtak a nemzetközi kupaszereplést érő negyedik helyről.

A legtöbb szponzori pénz egyébként a Mol-Vidinek jutott: a klub 2017-ben mintegy 2 milliárd forinttal gazdagodott céges támogatóinak hála. A szponzorok között van, aki üzleti alapon saját pénzét költi, van, aki egyértelműen közpénzt csorgat a sportba, és van egy, a kettő közötti kategória. Az utóbbihoz tartoznak azok a vállalatok, amelyek állami megrendeléseket remélnek attól, hogy focicsapatokat támogatnak.

Az élvonalbeli szponzorok között rengeteg olyan cég van, amelyek dúskálnak az állami megrendelésekben. Ilyen például a Mészáros és Mészáros Kft., a Paks szponzora, vagy a Swietelsky, amely a Haladást támogatja. A Fehérvárnak öt szponzor is jutott: a Strabag, a Market, a Magyar Építő, az Épkar és a Záév is jelentős pénzeket tol a csapatba.

(HVG)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából