Ugrás a cikkhez
Reklám

"A magánlakások előtti tüntetések időszakát érdemes befejezni" - Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az Echo TV tegnap esti műsorában árulta el, mit jelent a kormány azon javaslata, hogy alkotmányban rögzítenék az otthon, a magánlakás védelmét. Azaz: a kormány az alkotmánymódosítással korlátozná a gyülekezési jogot, mert szerintük egy családi ház előtti tüntetés "a szomszéd, a hozzátartozó jogát sérti" - írja az atv.hu.




Gulyás tegnap este elárulta, mit jelent az konkrétan, hogy a kormány szándéka szerint az "otthon védelme" is része lesz az alaptörvénynek. Az alkotmánymódosító javaslat szerint ugyanis az alaptörvényben kimondják: a magánlakás, az otthon védelme mindenkit megillet.

A Miniszterelnökséget vezető miniszternek korábban is az volt a véleménye, hogy a gyülekezési jog alkotmányos alapjog, ami mindenkit megillet, "de egy szomszédnak, vagy egy hozzátartozónak nem kell jogkorlátozást elviselnie csak azért, mert olyan szerencsés, vagy szerencsétlen, hogy egy közszereplő szomszédja, vagy hozzátartozójaként él" - magyarázta a műsorban. Szerinte "a magánlakások előtti tüntetések időszakát érdemes befejezni. Az emberek a jövőben is bárhol tüntethetnek, kivéve, ahol az a magánlakás sérthetetlenségét megzavarná" - tette hozzá. Hogy konkrétan ez mit jelent a gyakorlatban, azt majd a jogalkalmazók döntik el - mondta a kanelláriaminiszter.

A miniszter szavaiból mindenestre az következik, hogy a jövőben például Orbán Viktor miniszterelnök vagy éppen egy miniszter háza előtt sem lehet tüntetni - vagy csak megfelelő távolságra, amit a hatóság, a rendőrség határoz majd meg.

Gulyás Gergely már 2014 decemberében felvetette a gyülekezési törvény módosítását egy Népszabadságnak adott szilveszteri interjúban. Akkor országszerte és a Kossuth tér előtt is sokan demonstráltak a netadó és később más kormányzati intézkedés miatt. Gulyás Gergely akkor a lapnak szintén előrebocsátotta, hogy "természetesen bárkinek alapvető szabadságjoga, hogy a kormány ellen tüntessen", azonban "a Parlament előtt hónapokon át tartó sátortáborozás visszaélésszerű gyakorlása a gyülekezési jognak" - mondta akkor. Az interjú megjelenése után ugyanakkor a gyülekezési jog korlátozásának a felvetése olyan nagy politikai visszhangot, nyilatkozatháborút váltott ki az ellenzékkel, hogy a kormány reszéről semmilyen változtatást nem kezdeményeztek.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából