Ugrás a cikkhez
Reklám

A párton belüli platformalakítással visszahozná a Jobbik mozgalmi jellegét, amelyet a párt elvesztett - erről Toroczkai László volt alelnök beszélt az M1 Ma Reggel című műsorában. Ásotthalom polgármestere kifejtette, a pártvezetéstől is függ, hogy indít-e új politikai tömörülést.

Csütörtökön tartja elnökségi ülését a Jobbik, ahol szóba kerülhet Toroczkai László javaslata, mely szerint önálló platformot hozna létre a párton belül. Mirkóczki Ádám szóvivő az előző nap az M1 adásában elmondta, szóba sem jöhet semmilyen klikkesedés a Jobbikon belül. Mint kifejtette, ha a párt legfőbb döntéshozó testülete kiáll egy politikai irány, egy vezető mellett – ahogy ez történt május 12-én, a Jobbik legutóbbi kongresszusán –, akkor nem megengedhető valamilyen tömb létrehozása.

Toroczkai László erre reagálva azt mondta: a legutóbbi tisztújítási szavazáson 46 százalékos támogatottságot élvezett, ezért úgy gondolja, hogy a legkevesebb egy párbeszéd indítása támogatói és a pártvezetés között. Arra a kérdésre, hogy kész-e kilépni a pártból, nem adott határozott választ.

Az elmúlt két év „eléggé furcsa politikája” megbukott, és ha ezen a politikai vonalon folytatja a Jobbik, a következő választásokon talán még rosszabb eredményeket ér el – fogalmazott a politikus.

Toroczkai László szerint a változó világban a Jobbiknak meg kellett volna tartania mozgalmi jellegét, míg a volt pártvezető a változás mellett állt ki – idézte fel a korábbi nézetkülönbségeket Vona Gáborral.

„Húsz éve még szélsőségesnek számított az elszakított magyarokról és Trianonról beszélni, de ma már baloldali pártok se merik azt mondani, hogy ez nem probléma. Változik a világ, pár éve, amikor ásotthalmi polgármesterként elkezdtem a migránsokról beszélni, akkor sokan nem tudták, kik azok a migránsok – fogalmazott. Kitért az európai politikai színtéren történt változásokra, az osztrák és az olasz választásokra.

Arra a kérdésre, hogy készen állna-e új pártot alapítani, elmondta, hogy június 23-ra zászlóbontó gyűlést hirdettek, amelyen sor kerülhet egy önálló platform bejelentésére, vagy akár egy új önálló politikai mozgalom elindítására is.

„Az is lehet hogy egyszerűen szalonnát fogunk sütni, és folytatom polgármesterként, ez attól is függ, hányan jönnek el a rendezvényre, illetve a Jobbik elnökségének szándékától” – tette hozzá.

(Híradó nyomán, a beszélgetés videója itt tekinthető meg)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából