Több olyan körzet is van a Választás.hu adatai szerint, ahol nagyon magas lett az érvénytelen szavazatok száma - írja az Index.

Egy baranyai szavazókörben például furcsamód az összes listás szavazat érvénytelen lett, amit nem a Fideszre adtak le.

Bogdása szavazókörben az egyéni szavazatoknál 41 voks látszik az ellenzéki pártoknál, a listás szavazatoknál pedig nulla. Életszerűtlennek tűnik, hogy 41 ember egyéniben ellenzéki jelölt neve mellé ikszelt, majd ők mindannyian a listás szavazatuknál érvénytelenül szavaztak. Az látszik viszont, hogy ebben a körzetben nincs is olyan ellenzéki szavazó, aki ne adott volna listára érvénytelen szavazatot. Ide kattintva láthatja a Választás.hu összes adatát ebből a szavazókörből.

Az Index olvasója szerint az lehet a magyarázat erre a jelenségre, hogy

Bogdásán 25-tel több listás szavazat volt az urnában mint a névjegyzék alapján megjelentek száma. Ilyen esetben a törvény szerint a többletet minden pártlistáról le kell vonni, tehát mindenkitől 25-öt. Mivel egyéniben egyik ellenzéki jelölt sem ért el 25 szavazatot, ezért valószínűleg a listán sem kapott egyik ellenzéki párt sem 25-öt, így ha levonjuk a többletet, minden ellenzéki párt nullán áll meg. Ez persze felveti azt a kérdést hogy miként keletkezhetett a többlet. A legvalószínűbb indok hogy véletlenül vagy szándékosan 2 listás és 0 egyéni szavazólapot adtak ki a bizottság tagjai 25 választópolgárnak.




A Nógrád megye második választókörzetének dejtári szavazókörében pedig hihetetlenül magas lett a pártlistás szavazatok között az érvénytelen: az összes voks 35%-a érvénytelen lett.




Szintén furcsa eset egy bajai szavazókörben látszik, ahol a Választás.hu adatai szerint az MSZP-Párbeszéd jelöltje egyéniben 159 szavazatot kapott, míg a listája nullát, a Fidesz-lista pedig közel száz szavazattal többet kapott, mint a fideszes egyéni jelölt. Természetesen előfordulhat, hogy valaki egyéniben az MSZP-P-re szavazott, listára pedig nem, de ilyen nagy számban legalábbis furcsának tűnik. A Pécsi Stopnak egy ember határozottan állította, hogy az MSZP-re szavazott.




Természetesen technikai hiba is állhat az eredmény hátterében, a Nemzeti Választási Irodától megkérdezzük, ez hogy történhetett, és frissítjük majd cikkünket - írja a lap.

Az biztos, hogy a 10-20-30%-os érvénytelen szavazati arány nagyon magas. Összehasonlításképpen: a 2014-es választásokon 4 millió 920 ezer ember vett részt, közülük 64 ezren érvénytelenül szavaztak a listán. Ez a szavazáson résztvevők 1,3 százaléka volt.

A Jobbik szavazóinak gyanúsan nyoma veszett

Két olyan választókörzet is lehet, ahol a listás szavazáson a Jobbikra érkezett voksok valahogy átkerültek a Net Párt nevezetű kamupárthoz.

Sárospatakon a 007. választókörzetben például a Választás.hu adatai szerint a Jobbik 0 listás szavazatot kapott, a Netpárt viszont 122-t. Ez azért is érdekes, mert többen állítják Mikola Gergelynek, a helyi jobbikos képviselő-jelöltnek, hogy nem értik az eredményt, mert ők a listás szavazáson biztosan a Jobbikra szavaztak, így lehetetlen, hogy nulla szavazat legyen most a jobbik mellett.




Sárospatakon egyébként egyéni szavazatoknál 151 szavazat érkezett Mikola Gergelyre, listán azonban egy sem érkezett a Jobbikra. Érdekes véletlennek tűnik, hogy abból a 151 szavazóból listán egy sem akart a Jobbikra listán szavazni.

Mikola Gergely ezzel kapcsolatban azt mondta az Indexnek, hogy átvizsgálják az ügyet, ezért egyesével végigmennek a Jobbik szavazókörein, és átnézik az eredményeket rögzítő jegyzőkönyveket.




Ennél bizarrabb eset történhetett Budapest II. kerületének 004. szavazókörében, ahol a Jobbikra a jegyzőkönyv alapján leadott listás szavazatokat szintén a Net Párt neve mellé írták.

Ebben a szavazókörben 35-en szavaztak egyéniben a Jobbik képviselőjére, Kovács Tamásra, listán azonban közülük a valasztas.hu szerint egyikük sem támogatta a pártot.

A NVI oldalán az áll, hogy 66 szavazatot kapott a Net Párt, ami azért furcsa, mert Kovács Tamás lefotózta a szavazásról készült jegyzőkönyvet, ami szerinta pártlistán a Jobbikra pontosan 66 szavazat érkezett.




A Jobbik közleménye:

Újabb érdekes esetre bukkantak a Jobbik választási megfigyelői Sárospatakon, ahol a párt egyéni képviselőjelöltje, Mikola Gergely 151 szavazatot kapott, listán a Jobbik viszont egyet sem. Ezzel ellentétben érdekes, hogy a NET nevű kamupárt valahogyan 122 szavazót szerzett.

Ez az eset is bizonyítja, hogy a 2018-as országgyűlési választás nem volt tiszta, feltehetően a Fidesz nem bízta a véletlenre a kétharmados eredményt.

Frissítés: Pállfy Ilona azt ígérte még reggel a Fidesz SzektATV-jében: minden csalás ki fog derülni, holnapután kapják meg a pártok az adatokat

Pálffy Ilona szerint nem, de a pártok kapnak rá lehetőséget, hogy ezt maguk is leellenőrizhessék. Holnapután megkapják azokat a dokumentumokat, amikkel össze tudják vetni a nyilvánosságra hozott eredményeket, így kiderülhet, történt-e visszaélés.

Gyurcsány Ferenc arról beszélt az NVI elnöke előtt az ATV Egyenes beszéd című műsorában, hogy utána kell nézni a választókerületi dokumentumoknak, mivel sokan vannak, akik választási csalások lehetőségéről beszélnek és sok furcsaság történt vasárnap.



Pállfy Ilona kezében jó helyen van az NVI, a választások tisztaságához kétség sem férhet
A Nemzeti Választási Iroda elnöke szintén a műsor vendége volt, ahol elmondta, van egy rendszerük, amit jellemzően mindegyik párt igénybe szokott venni, hogy valamennyi szavazókör jegyzékét beszkennelik és egy programmal össze lehet vetni azokat a informatikai adatokkal, amik a választási eredményekről szólnak.

Arra a kérdésre, hogy valaki bele tudott-e nyúlni a választási iroda informatikai rendszerébe este 7 és 10 óra között, amíg nem jöttek eredmények, az NVI elnöke azt mondta, szerinte nem, de pont ezt ellenőrizhetik le a pártok maguk, hiszen, ha történt visszaélés, ki fog derülni akkor, amikor összevetik a beszkennelt dokumentumokat a kiadott eredményekkel. Hozzátette: holnapután a pártok rendelkezésére fognak állni ezek az adatok.

Újfent elmondta a sorban állásokkal kapcsolatban, hogy ő vasárnap este elment a falig és nem tehet róla, hogy ilyen hosszú sorok alakultak ki. „Négy éve kérem a törvénymódosítást”- jelentette ki, majd elmondta, ennek kapcsán déja vu érzése volt, ugyanaz történt, mint a kopaszügyben.

Beszélt arról is, hogy 4 évvel ezelőtt is volt sorbanállás, de akkor jellemzően 3-5 ezer között mozgott az átjelentkezett szavazók száma egy-egy körzetben, így most is erre készültek a választókerületek, de némelyik esetben dupla annyian jöttek átjelentkezéssel szavazni, ezt nem tudták mindenhol lemenedzselni. Hozzátette: volt olyan körzet, a 13. kerületben például, ahol ez is sikerült és 7 órára mindenki leadhatta a voksát, de ez szerinte emberfüggő volt, a tekintetben, hogy helyben ki szervezte a lehetséges megoldásokat.

Arra kérte Rónai Egont a műsorban, hogy jelezze az adásba érkező politikusoknak is, hogy „szíveskedjenek módosítani a törvényt”.

Arra a kérdésre, miért van szükség 2018-ban is ilyen mennyiségű papírmunkára a választással kapcsolatban, azt válaszolta: azért, mert olyan nagy mértékű a bizalmatlanság és „muszáj egy csomó garanciális szabályt beállítani, de ezeket sem mi találjuk ki”.

Beszámoló után jár majd a millió

A választási szoftverrel kapcsolatban azt mondta: az nem állt le, csak a választási honlap, ezért használták végül a 8 évvel ezelőttit, de ezt is előre jelezte a pártoknak, hogy ha gond adódik, a régi oldalt fogják elővenni. Elmondta azt is, az új szoftver 15-20 millió forintba került.
Rónai Egon az 1 milliós jutalomról is kérdezte Pálffy Ilonát, aki erről azt mondta, az összeget azután kaphatja meg, ha beszámolt a parlamentnek a választás végeredményéről.

2. frissítés: Újraszámlálást követel a Jobbik

A párt szerint rendszerszintűek a választási rendszerben hibák és visszaélés gyanúját vethetik a sorozatosan tapasztalt rendkívüli események.

Vizsgálódna az MSZP is

Kedd reggel Molnár Gyula, az MSZP elnöke a Facebook-oldalára tette ki, hogy Nemzeti Választási Bizottságba delegált tagjuk kikéri az összes választási jegyzőkönyvet.

Az LMP és a Gabriella-párt is lépett

Szél Bernadett, az LMP társelnöke és Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője pedig kedd délután tart sajtótájékoztatót "az LMP vizsgálatot kezdeményez a választási csalások felderítése ügyében" címmel - írja az Index.

Még a Liberálisok is beindultak, a törpepárt is az április 8-i választásokon leadott szavazatok minél gyorsabb újraszámlálását követelik. "A Liberálisok az NVI-től várnak válaszokat a következő kérdésekre: Hogyan történhetett meg, hogy a részvétel adatai az utolsó félórára visszaestek? Miként lehetséges, hogy egyes szavazókörökben csak elrontott ellenzéki szavazatokat találtak? Kik és hol nyúlhattak bele az információs rendszerbe, illetve a begyűjtött szavazatokba?" - írják közleményükben.

A Gyurcsány-párt nem fogadja el a választás végeredményét

A Demokratikus Koalíció (DK) nem fogadja el a választás végeredményét, mert elképzelhetőnek tartja, hogy vasárnap "előre kitervelt, tudatos, rosszindulatú" csalás történt.

Gyurcsány Ferenc pártelnök keddi, budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette, a DK az összes kézzel írt választókerületi jegyzőkönyvet kikéri, hogy azokat összevethessék az interneten közzétett hivatalos választási adatokkal.

A politikus emellett újraszámlálást követel minden olyan választókerületben, ahol nem volt ellenzéki szavazatszámláló. Azt is egyesével ellenőrzik, hogy a jegyzőkönyvek szerint hány érvénytelen szavazatot adtak le a választók és ezeket melyik pártok kapták volna - tette hozzá. Azt is egyenként kell ellenőrizni, hogy a jegyzőkönyvek tartalmaznak-e életszerűtlen aránytalanságokat az egyéni és a listás szavazatok között - mondta.

A pártelnök indoklásként azt mondta, nincs hiteles magyarázat a választási informatikai rendszer vasárnapi összeomlására, ahogy arról sincs kimutatás, hogy a helyreállító munkák nem befolyásolták-e a nyilvánosságnak szolgáltatott adatokat. Hozzátette, hogy az informatikai rendszer összeomlása miatt nem lehetett interneten mozgóurnát rendelni, amivel sokakat kizártak a részvételből.
Az is gyanús, hogy a szavazatszámláló bizottságok tagjait több választókerületben nem engedték oda, amikor elektronikusan rögzítették a szavazás eredményét - folytatta.

Gyurcsány Ferenc elfogadhatatlannak tartja, hogy az urnazárás után három és fél órán keresztül nem voltak nyilvánosak az adatok. Ezzel lehetőséget teremtettek arra, hogy egyes szavazókörökben akár órákig "manipulálják a választás végeredményét, és ha kell, új szavazatokat gyártsanak" - közölte. Szerinte arra sincs magyarázat, hogy a hivatalos adatok szerint az urnazáráskor alacsonyabb volt a részvétel, mint fél órával korábban.

A DK elnöke konkrét példákra áttérve bemutatta egy újpesti szavazókör hivatalos eredménytábláját, ahol jelöltjük, Varju László 244 egyéni szavazatot kapott, de pártja egyet sem. Hozzátette, hogy a Pest megyei Gyömrő egyik szavazókörében egy másik jelöltjükre, Nyeste Andreára 73-an voksoltak, de a DK-ra senki.

Ez nemcsak ésszerűtlen és életszerűtlen, de felveti annak a gyanúját, hogy a listás szavazatok összeszámlálásánál valakik tudatosan csaltak - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Hangsúlyozta, hogy 1990 óta nem fordultak elő ilyen anomáliák.

Egy kérdésre válaszolva azt mondta, az általa említett újpesti szavazókörben volt DK-s delegált, vele egyelőre egyeztetnek, mert nem világos, hogy az elektronikus adatrögzítésnél jelen volt-e.

Gyurcsány Ferenc egy másik kérdésre azt mondta, hogy már a választások éjszakáján is tettek bejelentéseket, és most mind a 106 választókerületi elnökükkel konzultálnak a továbbiakról.

Más témára áttérve Gyurcsány Ferenc megfontolandónak tartotta Gulyás Mártonnak, a Közös Ország Mozgalom vezetőjének a felvetését, hogy az ellenzéki képviselők ne vegyék fel a mandátumukat. Kiemelte, hogy az ilyen akcióknak csak akkor van esélyük, ha abban a teljes ellenzék részt vesz. Emlékeztetett, hogy korábban pártja képviselői kivonultak a parlamentből, de annak nem volt komoly hatása a közvéleményre.

3. frissítés: Továbbra is a helyzet magaslatán az NVI: egészen hétvégéig nem érhetők el a jegyzőkönyvek adatai

A Nemzeti Választási Iroda informatikai rendszere április 8-án vasárnap, az országgyűlési választás délutánján robbant le. A teljes rendszert azóta sem állították vissza, ezért a voksolás adatait tartalmazó valasztas.hu a korábbi verzióihoz képest lebutított formában működik.

A rendszerhiba miatt az NVI honlapján csupán a Nemzeti Választási Bizottság vasárnap hozott 12 határozata érhető el, valamint a szavazás idején történt rendkívüli események listája, amelyekből megtudható például, hogy hol szólalt meg a csengő a szavazóhelyiségnek helyet adó iskolában a választás ideje alatt.

Nem érhető el azonban a 11 ezer helyi választási bizottság vasárnap készült jegyzőkönyvi adatai, és nincsenek meg a választókörzetek korábbi választások idejére vonatkozó adatai sem, amelyeket össze lehetne hasonlítani a vasárnapi szavazás adataival. Az MSZP-től kapott információk alapján Pálffy Ilona, az NVI elnöke azt a tájékoztatást adta, hogy az adatok egyelőre nem is lesznek elérhetők.

Az informatikai rendszert várhatóan a hétvégére tudják olyan állapotba hozni, hogy ismét teljes egészében működjön a honlap.

A MSZP kétségbe vonja, hogy rendszer a jelenlegi formájában is megbízható, auditált formában működik, mint ahogy azt az NVI elnöke állítja.

Az ellenzéki párt ezért azt kérte, hogy a választási iroda fogadja a párt által delegált szakértőket, és biztosítson betekintést a választás napján keletkezett dokumentumokba.

Miközben egyre több választóköri végeredménnyel, gyanús szavazatszámlálással kapcsolatban merülnek fel kérdések, a szocialisták NVB-delegáltjukon keresztül próbálják beszerezni a helyi választóköri jegyzőkönyveket. A szkennelt dokumentumok átadása azonban szintén napokba telhet.

4. frissítés: Szerdán és csütörtökön átadják a pártoknak a jegyzőkönyveket CD-n

Az NVB szerint sértetlen állapotban találták valamennyi, a külképviseletekről eddig a budapesti választási központba érkezett szavazatgyűjtő urnát. A testület 18 tagja az ülés keretében tekintette meg az Alkotmány utcai központ egyik helyiségében őrzött dobozokat, és szúrópróbaszerű vizsgálat után rendben találta azok állapotát.

Patyi András NVB-elnök tájékoztatása szerint eddig 108 külképviseletről 177 doboz érkezett meg. A többit várhatóan szerda estig szállítják biztonsági kísérettel a választási központba. Az NVB tagjai csütörtökön újra megtekintik az addig beérkező urnákat.

Az ülésen a Nemzeti Választási Iroda Litresits András MSZP-delegált kezdeményezésére bejelentette, hogy szerda déltől átadják az egyéni szavazóköri eredményekről készített jegyzőkönyveket digitalizált formában azoknak a pártoknak, akik ezt kérték. A pártlistás szavazatokra vonatkozó jegyzőkönyveket pedig csütörtökön kapják meg a pártok, ugyancsak CD-n.

(Kuruc.info - Index - ATV - MNO - 24.hu nyomán)

Betekintés az érvénytelen szavazatok gyártásának módjába: Van észszerű magyarázat a szavazatnullázó "hibákra", de rendre a Fidesz járt jól velük

Korábban írtuk:

- Volner: egészen konkrét információk is vannak a választási csalásra, mindent megvizsgálunk

Kapcsolódó:

- Olyan jól sikerült a szavazás, hogy lemondás helyett még milliós sikerdíjat is kap az NVI elnök asszonya

- Nincs részvételi rekord, mert fél óra alatt eltűnt több mint 80 ezer ember, de az NVI szerint a válasz nagyon egyszerű

- Nem adtak pártlistás szavazólapot a fideszes delegáltak Borsodban

- Mi folyik itt Gyöngyösön? - Jobbikos pólóban ment szavazni, a fideszes delegált megpróbálta elcsalni a voksát

- Apró hiba a rendszerben: jó pár kalandozó magyarnak nem érkezett meg eddig a szavazólapja, így a voksolásuk is kétséges

- Pásztor István pártjának aktivistái megsemmisítik a nem fideszes délvidéki magyarok levélszavazatait