Ugrás a cikkhez
Reklám

Karácsony Gergely kedden hívta tárgyalni a Momentum és az Együtt elnökét. Juhász Péter elmegy, Fekete-Győr András nem.

Hosszú levélben utasította vissza Karácsony Gergely, az MSZP-P miniszterelnök-jelöltjének tárgyalási ajánlatát a Momentum elnöke, Fekete-Győr András. A párt kedden három képviselő-jelöltjét léptette vissza. Levelében azt írta, a bejelentésüket megelőző két napban szinte minden benne volt, amiért a Momentum elindult a politikai generációváltás útján:

Sárdobálás. Blöffök. Tehetetlenség. Eredménytelenség.

Az ellenzéki pártok három héttel a választás előtt sem jutottak még semmire, madjhogynem perben állnak egymással.

A fentiek fényében mi a saját, önálló elhatározásunkból, alkuk nélkül, az elveink által kijelölt feltételek mentén teszünk a kormányváltásért, ahogy azt a tegnapi hármas visszalépésünk is demonstrálta. Mi nem alkudozni akarunk, hanem dolgozni. Húsz nappal a választások előtt nem járhat a szánk, lépnünk kell. Mi tegnap tettünk egy nagy lépést előre, és örülünk, hogy a kezdeményezésünket követték más párt jelöltjei is.

Fekete-Győr szerint a visszalépésekkel került közelebb az ellenzék a kormányváltáshoz, nem a botrányos hétvégi tárgyalással.

Azt írta, szívesen tesznek további lépéseket,

ha az MSZP-DK, az LMP és a Jobbik is megkezdik a visszalépéseket egymás javára aszerint, hogy kik az esélyes, hiteles, a társadalom széles köre által támogatható jelöltek. Az alkudozás láthatóan nem működik: a tettek mezejére kell lépni.

Karácsony Gergely kedden kezdeményezett találkozót a Momentum és az Együtt elnökével – utóbbi nyitott a megbeszélésre –, miután "szomorúan tudomásul vette", hogy az LMP nem akar tárgyalni a választási együttműködésről. Miközben Karácsony ezt szomorúan tudomásul vette, az LMP két jelöltjét egyoldalúan léptette vissza, az egyiket Kunhalmi Ágnes szocialista jelölt javára, a másikat Balatonfüreden, a jobbikos jelölt sikere érdekében.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Karácsony milyen felhatalmazással tárgyalna, ő korábban is nyitottabb volt az Együtt irányába, mint az MSZP, nélkülük viszont nem tud semmilyen döntést hozni.

A Momentum elvárása a jelenlegi álláspontok alapján aligha teljesül: a Jobbik elnöke megismételte, nem lépnek vissza egy körzetben sem, szerintük a magas részvétel a döntő, nem az ellenzéki machinációk.

(HVG nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából