Ugrás a cikkhez
Reklám

A Telenor 2,8 milliárd euróért (nagyjából 870 milliárd forintért) eladja közép- és kelet-európai leányvállalatait, köztük a Telenor Magyarországot a cseh PPF-csoportnak, amely a közép- és kelet-európai térség legnagyobb magántőke-befektetője. A Telenor friss, az MTI által idézett közleménye szerint a tranzakció magában foglalja a Telenor kizárólagos tulajdonában álló magyarországi, bulgáriai, montenegrói és szerbiai mobilszolgáltatóit, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatót.

A közép- és kelet-európai leányvállalatok a Telenor csoport árbevételéhez 9 százalékkal, mintegy 11,8 milliárd norvég koronával járultak hozzá 2017-ben. Együttesen több mint 9 millió ügyféllel és mintegy 3500 munkavállalóval rendelkeznek. A felek a vételár halasztott kifizetéséről állapodtak meg, amely szerint a vevő 400 millió eurót a bevételből, négy év alatt, négy részletben fizet ki. Az ügylet lezárásához a szabályozó hatóság jóváhagyása szükséges.

A Napi.hu információi szerint a vevő a cseh PPF-csoport a közép-európai térség legnagyobb magántőke-befektetője, 35 milliárd eurónyi eszközt kezel. Bankokban, biztosítókban, távközlési cégekben és az ingatlanpiacon is érdekelt. Az alapító és fő tulajdonos Petr Kellner, 2016-ban a világ 102. leggazdagabb embereként szerepelt a Forbes listáján, vagyonát 11 milliárd dollárra (nagyjából 3400 milliárd forintra) becsülik.

Nemrégiben napvilágot látott, és nem is titkolták nagyon, hogy a miniszterelnök barátja és földije, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és milliárdos üzletember érdekeltsége nézte ki magának a Telenort, egyelőre nincs információ arról, hogy a mostani ügylet összefüggésben állhat-e az ő megjelenésével a vállalatban. Jelenleg inkább úgy tűnik, egy Mészároséknál is nagyobb és gazdagabb szereplő jelent meg a játszmában.

Az Index közben azt írja, Mészáros Lőrinc továbbra sem tett le a magyar Telenorról, a lap információi szerint már kapcsolatfelvétel is történt Kellner és Mészáros egyik érdekeltsége között. A lap egyik forrása szerint ugyanakkor lehet, hogy ez csak a magyar fél vágya, a cseh tulajdonos nem gondolkodik a magyar cégrész leválasztásában, hosszabb távú tervei lehetnek hazánkban is.

(MNO)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából