Hétfő délután négy órakor lejárt az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az áprilisi országgyűlési választásra. A Nemzeti Választási Iroda keddi adatai szerint majdnem 3000 egyéni választókerületi jelöltet tartanak nyilván. Vagyis választókerületenként átlagosan 28 egyéni jelölt lehet – bár az ajánlóívek ellenőrzése után még csökkenhet ez a szám.

De hogy lettek ezek a jelöltek jelöltek? A jelöltté váláshoz a választókerületben legalább 500 választópolgár érvényes ajánlását kellett benyújtaniuk. Országszerte több jel utal azonban arra, hogy ezeket az ajánlásokat, aláírásokat nem minden jelölt tisztességes módon szerezte.



Fotó: Neményi Márton/24.hu

Mint ismeretes, a fideszes többségű törvényhozásnak köszönhetően segíti a szabályozás a kamupártok indulását, hiszen egy választó a 2014-es választás óta több jelöltet is ajánlhat, vagyis tetszőleges számú jelölt papírját írhatja alá. Ez utat nyitott annak, hogy a nyerészkedők egyszerűen lemásolják az ívekről az adatokat, és aláírásokat hamisítsanak. A törvény ugyanakkor azt is kimondja, hogy ez nemcsak a választási eljárás rendjének megsértése, hanem bűncselekmény is. Ami persze nem hatja meg őket.

A kamupártok kamujelöltjei csak úgy bukhatnak le, ha maga a választópolgár jár utána, kiket ajánlott. Ezt bárki megteheti. A következő a teendő:

(Index nyomán)