Ugrás a cikkhez
Reklám

Közzétette honlapján a Fehér Ház, hogy kiket tervez nagykövetnek jelölni az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Donald Trump. Köztük van a budapesti poszt várományosa is, a korábban a magyar kormányzatból a kormánypárti Magyar Időknek kiszivárogtatott információknak megfelelően David Cornstein érkezik rendkívüli és meghatalmazott nagykövetnek. A Fehér Ház honlapja felsorolja, milyen cégekben bír különféle pozíciókkal az amerikai üzletember, milyen civil szerepvállalásai voltak, milyen díjakban részesült, valamint hova járt egyetemre. A Fehér Ház közlése szerint kerül nagykövet Lengyelországba és a Fidzsi-szigetekre (és más szigetekre) is.



David Cornstein lánya és felesége társaságában (Fotó: Astrid Stawiarz / AFP)

A mostani bejelentést követően még hónapok telhetnek el, mire Cornstein Budapestre érkezik, ugyanis Trumpnak még hivatalosan jelölnie is kell a posztra, ezt követően pedig kongresszusi meghallgatáson kell átesnie, ahol az amerikai kongresszusi képviselők eldöntik, alkalmas-e a pozícióra.

Colleen Bell amerikai tévéproducer már több mint egy éve távozott a posztról, miután az új amerikai elnök visszahívta az Obama-kabinet politikai kinevezettjeit. Azóta David J. Kostelancik vezeti ügyvivőként a missziót, és a viszony nem javult a felek között, miután a diplomata tavaly ősszel kemény kritikával illette a magyarországi sajtószabadságot.

Mit lehet tudni a nagykövet-jelöltről?

– David Cornstein zsidó üzletember, tudtommal semmi köze Magyarországhoz – válaszolta még januárban a Magyar Nemzetnek egy amerikai magyar informátoruk arra a kérdésre, mit érdemes tudni a Magyar Idők által megnevezett potenciális nagykövetről. Igaz, a hetvenkilenc éves férfi egy portréinterjúban arról beszélt néhány éve, hogy apai ágon orosz, anyai ágon pedig "magyar" felmenői vannak, de a sajtóban korábban megjelent információkat átböngészve kiderül, mindeddig vajmi kevés köze volt a magyarokhoz.

A LittleSis nevű – amerikai kormányzat és üzleti élet közötti összefonódásokat bemutató – adatbázis alapján elmondható, hogy Cornstein a 2012-es kampány során 2500 dollárral támogatta meg Connie Macket. A floridai politikus elveszítette a választást, kikerült a washingtoni képviselőházból 2013 elején, majd nem sokkal később a magyar kormány amerikai lobbistájának állt – azóta az Index információi szerint kevés munkát végzett, így a kormány megválhat tőle. Elképzelhető, hogy Macknek is lehet köze ahhoz, hogy Cornstein neve szóba került mint potenciális budapesti nagykövet.

Cornstein korábban New York állam republikánus kormányzóját, a Magyar Lobbi nevű lobbicsoport által budapesti nagykövetnek ajánlott George Patakit is támogatta (a lobbiszervezet Pataki lányát, az író Allison Patakit is megkörnyékezte, de a nő elfoglaltságra hivatkozva elutasította a felkérést). Egy Don King bokszpromóterről szóló könyvben azt írják, hogy Cornstein fia is azért lett tagja egy bizottságnak, mert apja kétszázezer dollárral támogatott több republikánust, köztük Patakit is a kilencvenes években.

Trump szimpátiájára amiatt tarthat számot, mert anyagilag is támogatta a Hillary Clinton ellenében létrehozott Stop Her Now nevű szervezetet.

A tehetős egykori ékszerkereskedő politikai érdekei mentén demokratákat is kész volt támogatni. 2012 volt az utolsó adományozó éve, konkrét politikai szerepvállalása pedig kimerült abban, hogy 2002-ben New York állam számvevője szeretett volna lenni. Az akkori kampányban – szólnak erről a sajtóinformációk – az Orbán-kormány közelmúltban elhunyt kampánytanácsadója, Arthur Finkelstein is segítette, ám a republikánusok végül nem Cornstein mögé álltak.

(MNO nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából