Ugrás a cikkhez

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden találkozott Czukor Józseffel, Orbán Viktor külpolitikai főtanácsadójával – írja a Háárec izraeli lap online kiadása, amely tévesen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter főtanácsadójaként nevezte meg Czukort. Az egykori kommunista hírszerző, majd ljubljanai és berlini nagykövet 2015 őszétől dolgozik a miniszterelnök mellett.
A lap beszámolója szerint a felek annak lehetőségéről egyeztettek, hogy Izrael a következő hónapokban rendezne egy csúcstalálkozót a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) részvételével. A Háárec megjegyezte, hogy ha Netanjahu törekvését siker koronázza majd, akkor új szintre emelkedik Izrael Közép-Európával fenntartott viszonya, „miközben ezen államok kormányait tartják a leginkább szélsőjobboldalinak Európában”.

Az újság felidézte a lengyel holokauszt-törvényt, valamint azt is, hogy Magyarország kampányt folytat George Soros zsidó milliárdossal szemben. Egyébként minden bizonnyal Soros neve is felmerült a tárgyaláson, miután a közelmúltban az izraeli és a magyar kormány is támadta a spekulánst annak adományai miatt.

Czukor a Netanjahu-találkozó előtt egyeztetett Meir Ben-Shabat izraeli nemzetbiztonsági tanácsadóval is a Háárec beszámolója szerint. Témaként a régió fejlődését, a két ország terrorellenes együttműködését, illetve annak potenciális fejlesztését érintették.

Netanjahunak már most remek a viszonya a V4-gyel, tavaly júliusban ötödik államként részt vett a visegrádiak budapesti csúcsértekezletén is, ahol felvetette, hogy az egyik következő találkozót Izrael is rendezhetné. Az akkori látogatás mind Orbán Viktornak, mind Benjamin Netanjahunak fontos volt belpolitikai szempontból is, hiszen azt közvetíthették a hazai közvéleménynek, hogy nincsenek elszigetelve diplomáciai szempontból, hanem fontos partnerekkel tudnak egyezkedni.

(MNO nyomán)

Korábban írtuk:

- A Breitbart Orbánnal illusztrálja az EU konszenzusát Jeruzsálem ügyében megtörő tagállamokról szóló cikkét

- Ezek komolyan gondolják: a Fidesz "A V4-Izrael szövetség növekvő jelentőségéről" konferenciázik a zsidókkal

- V5 lett a V4-ből: Izraelben tartják a következő találkozót, Orbán a terrorállam védelmezője lesz az EU-ban
- Izraelt támogatni kell, nem támadni! - Netanjahu bekapcsolva maradt mikrofonja engedett betekintést abba, hogyan zajlott Orbánék eligazítása
- Izraeli zászló a magyar Országházon - Orbán katonai tiszteletadással fogadta a háborús bűnös testvérpárti "kollégát", és holokausztozással járt a kedvében
Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából