Ugrás a cikkhez
Reklám

Kiegyensúlyozottnak nevezte Magyarország és Szlovákia jelenlegi viszonyát Szijjártó Péter egynapos pozsonyi látogatásán. A magyar külgazdasági és külügyminiszter és a szlovák külügyi államtitkár egyetértettek abban, hogy a migráció kérdésében mindkét fél hasonló álláspontot képvisel.




„Mi Szlovákiára úgy tekintünk, mint egy barátra és egyik legfontosabb szövetségesünkre” – mondta Szijjártó Péter a két ország közti kapcsolatáról, ehhez hasonló véleményt fogalmazott meg Ivan Korcok szlovák külügyi államtitkár is, aki vendégként részt vett Magyarország pozsonyi nagykövetsége új épületének átadásán.

A két politikus áttekintette az európai napirenden szereplő legfontosabb kérdéseket, és a két országot érintő gazdasági és energetikai kapcsolatokról is egyeztetett. Ennek egyik pontjaként a magyar külgazdasági- és külügyügyminiszter kiemelte: „Úgy döntöttünk, hogy a magyarországi gázelosztó központ és a magyar-szlovák interkonnektor között hiányzó gázvezetéket is megépítjük, ez egy 100 kilométeres gázvezeték Vecsés és Városföld között, és ezáltal lehetőséget biztosítunk arra, hogy a Fekete-tengeren kitermelt gáz Szlovákiába is el tudjon jutni.”

Szijjártó hangsúlyozta, a menekültkérdésben a visegrádi országok egységes álláspontot képviselnek. Leszögezte, hogy Magyarország nem kíván a migránsok és menekültek országa lenni, ezért minden javaslatra, ami a kvótarendszert tartalmazza, nemet fognak mondani. „Brüsszelben nyíltan arra készülnek, hogy egyes európai uniós tagországok akaratának a teljes figyelmen kívül hagyásával erővel nyomják keresztül a kötelező betelepítési kvótát” – jegyezte meg a miniszter.

A magyar diplomácia vezetője ezzel Charles Michel belga kormányfő azon hétvégi kijelentésére reagált, amely szerint ultimátumot adtak a szolidaritást elutasító visegrádi országoknak, hogy amennyiben június végéig nem sikerül konszenzusra jutni az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanácsban, akkor nélkülük, minősített többségi szavazással fogják elfogadni a tervezett reformokat.

Ivan Korcok ugyancsak megerősítette, ha az új menekültrendszer a migránsok befogadására kötelezné Szlovákiát, nem tudja elképzelni, hogy az ország ezt támogathatná. A belga miniszterelnök kijelentésével kapcsolatban azt mondta: nem szabad hagyni, hogy még egyszer előforduljon, hogy átszavaznak a fejünk felett.

(Infostart - Inforádió nyomán)

Kapcsolódó: Miközben Szijjártó Bukarestben vigyorog, egy oláh képviselő saját kezűleg akarja leszedni a kétnyelvű megyehatárjelzőt





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából