Ugrás a cikkhez
Reklám

A Fidesz malmára hajthatja a vizet, hogy a Lévai Katalin korábbi MSZP-s esélyegyenlőségi miniszter által tavaly ősszel alapított nyugdíjaspárt, a Lendülettel Magyarországért is bejelentette: megvan a 106 egyéni jelöltjük, és indulnak a választáson. Lévai Katalin mellett másik két erős jelöltet mutatott be a jelenleg mérhetetlen Lendülettel, akik olyan fővárosi választókerületben indulnak, ahol 4 éve is nagyon szoros volt az eredmény a baloldali és a kormánypárti jelölt között. Így ha nem lépnek vissza, érdemben befolyásolhatják egy-egy mandátum sorsát.



Fotó: Végh László / Magyar Nemzet

Az ex-MSZP-s politikus Zuglóban fogja megméretni magát, ahol a szocialisták 2014 után újra Tóth Csabát indítják. Négy éve a baloldali összefogás jelöltje a XIV. kerületben közel 2 ezer szavazattal legyőzte a kormánypárti Papcsák Ferencet, és ez most is nyerhető választókerületnek számít az ellenzék számára.

– Ha kiderül, hogy nem a Lendülettel jelöltjei az esélyesebbek, akkor visszalépünk. De miért feltételezzük, hogy az eddig bejelentett baloldali jelöltek esélyesebbek lennének a Lendülettel politikusainál? – vetette fel Lévai Katalin két hónappal a választás előtt.

Valamiféle független mérést fognak tartani nagyjából egy hónap múlva, ezt a kutatást amolyan előválasztásnak tartanák. Abban is bíznak, hogy akár az ő javukra is visszaléphet a többi ellenzéki párt. Lévai azt is bejelentette, felfüggesztette tagságát a V18 csoportban. (Még januárban alakult meg tizenegy egykori bal- és jobboldali kormánytagból a Válasszunk! 2018 csoport: egyik céljuk, hogy a Fidesznek egyetlen kihívója legyen a „demokratikus ellenzékből”, egy zászló alá gyűjtve a támogatókat.)

Az MSZP-ből tavaly nyáron kizárt Móricz Eszter a XV. kerületben kéri a választópolgárok bizalmát az új párt embereként. Neki korábban azért kellett távoznia az MSZP-ből, mert a kerületben a Fidesszel együttműködve próbálta eltávolítani Hajdu László DK-s polgármestert, aki egyébként szintén indulni fog a választásokon a baloldal támogatásával. Négy évvel ezelőtt még Móricz volt a közös jelölt, és mindössze 277 vokssal kapott ki.

– Mi senki ellen nem indulunk. Legyen elég az acsarkodásból, azzal nem lehet előrejutni! – magyarázta Móricz Eszter, aki a kvótanépszavazáson is a Fidesz mellé állt.

A legszorosabb eredmény 2014-ben a XVIII. kerületben volt, ahol Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke mindössze 56 szavazattal kapott kevesebbet a fideszes jelöltnél. Itt is erős jelöltet mutatott be a Lendülettel Földényi György személyében, aki a Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnöke.

A párt kampánynyitó tájékoztatóján egyébként elhangzott: bíznak benne, hogy a választások után lesz beleszólásuk a kormányzásba, de már azzal az eredménnyel is kiegyeznének, ha bejutnának a parlamentbe. Abban pedig teljesen biztosak, hogy az 1 százalékos küszöböt el fogják érni, így nem kell majd visszafizetniük az állami támogatást.

– Elfogadhatatlan, hogy évi 3,8 százalékos gazdasági fejlődés mellett 4 millió állampolgár szegény legyen. Szociális rendszerváltásra van szükség – magyarázta Lévai Katalin.

Vona–Fodor-párharc lehet Gyöngyösön

Könnyen lehet, hogy Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke indulhat az MSZP és a Párbeszéd logója alatt április 8-án a gyöngyösi választókörzetben, már ha így elvállalja – értesült a Magyar Nemzet.

A szocialisták elnöksége ugyanis hétfőn arra jutott, hogy a kérdésben döntésre jogosult választmánynak azt javasolják: ne szerepeljen Fodor Gábor a pártlistán, de az ő, illetve Bősz Anett egyéni jelöltségét akár támogathatják is. Márpedig Fodor Gábor Gyöngyösön született, és egyéniben is ott indult korábban; 1994-ben az SZDSZ színeiben győzni tudott, 1998-ban már csúnyán kikapott, azóta pedig nem mérette meg magát.

Az biztos, hogy az MSZP és a Demokratikus Koalíció megállapodása alapján Gyöngyösön a szocialisták adhatják az egyéni jelöltet; eddig úgy volt, hogy Hiesz György, a város polgármestere száll ringbe. Hiesz György azonban ma bejelentette: nem ő indul egyéni jelöltként a körzetben, majd könnyeivel küszködve azt is hozzátette, hogy kilép az MSZP-ből. Számára – mint mondta – egyedül Gyöngyös szolgálata a fontos, és azzal, hogy ezt a kampányt nem csinálja végig, talán többet tud tenni a városért. Szavai szerint a polgármesteri feladat és a 2019-es önkormányzati választás lebeg a szeme előtt.

Az MSZP csak egy rövid közleményben reagált, „sajnálattal tudomásul vették” eddigi párttársuk döntését, egyúttal sok sikert kívántak neki polgármesterként és magánemberként.

Azt nem tudni, hogy Hiesz György döntése összefüggésben áll-e Fodor Gábor esetleges indításával, vagy a visszalépés terve már korábban megszületett benne.

Gyöngyösön a Jobbik jelöltje a szintén helyi születésű Vona Gábor pártelnök, aki 2014-ben nagyjából 1 százalékkal, szám szerint 639 szavazattal maradt le a fideszes Horváth László mögött. A Magyar Nemzetnek most azt mondta, hogy neki egyedüli ellenfele a kormánypárti jelölt; hogy „indulnak mások is, az másik kérdés”. – Fodor Gáborral nekem nincs dolgom, eddig is Horváth László leváltásra készültem, sőt ezután még inkább egyértelműbb a képlet – mondta.

A Jobbik elnöke szerint Hiesz György felelős döntést hozott, hiszen egyéni győzelemre szerinte nem volt esélye, csak az ellenzéki szavazatokat osztotta volna meg. Ráadásul – mint Vona Gábor mondta – a város működése szempontjából is felelősségteljes volt a döntés, hiszen Gyöngyösön érdekes helyzet van, az MSZP-s polgármesternek egy fideszes és egy jobbikos alpolgármestere is van. – Fontos, hogy ne törje meg a kampány ezt a kényes egyensúlyt – közölte.

Vona Gábor elmondása szerint nagyon sok dologban nem értenek egyet Hiesz Györggyel, de ettől függetlenül tisztelik egymást, és elismerik egymás eredményeit. Eddig is tudtak együtt dolgozni, és szerinte ez a jövőben is működni fog. – Soha nem úgy beszélgettünk egymással, mint riválisok, hanem mint két különféle pozícióban lévő ember, akinek kötelessége Gyöngyöst segíteni – fogalmazott. A Jobbik elnöke szerint „ahogy eddig is, úgy a jövőben is minden segítsége Gyöngyösé”.

(MNO)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából