Ugrás a cikkhez
Reklám

A rabbi támogatása annak a pártok feletti konszenzusnak szólt, amely a belváros-lipótvárosi közéletben a zsidó közösséget támogatja. Ha ez kampányba való beszállásként értelmeződött, akkor hibának tartja - írja az EMIH online lapja, a Zsidó.com annak kapcsán, hogy a főrabbi nyíltan a Rogán-utódnak szánt Fidesz-KDNP-s Hollik Istvánt támogatja a választási kampányban. A zsidó lap az alábbi interjút közölte Köves Slomóval, a kormány Chabad-szektás főrabbijával.



Köves Slomó (karbatett kézzel) a Honvédelmi Minisztérium központi ünnepségén 2014. március 15-én

/A szöveget kivételesen a zsidó lap helyesírási hibáinak meghagyásával közöljük./

A napokban került nyilvánosságra egy szórólap, amelyen Belváros fideszes képviselőjelöltjét támogatók között tüntetik fel. Valóban támogatását adta a képviselőnek? Beszállt a kampányba?

Mint zsidó vezető kötelességem minden olyan politikussal és demokratikus politikai párttal keresni az együttműködést, akik segítik a zsidó hitélet és oktatás ügyét. Lokálisan az V. kerületben abban a szerencsés helyzetben voltunk az elmúlt 14 évben, hogy politikai pártok felett átívelő konszenzusos együttműködés volt a zsidó közösség és a helyi politikai szereplők között. Ennek gyümölcseként a belvárosi Keren Or központban több ezer ember kapott lehetőséget, hogy a Zsidó Tudományok Szabadegyetemén a zsidó hagyományokkal, filozófiával vagy héber nyelvvel ismerkedjen, vagy éppen a Belváros-lipótváros egyetlen zsidó imaházában imádkozhasson. Támogatásom ennek az együttműködésnek és kontinuitásnak szólt. Hollik Istvánnal csak egyszer-kétszer találkoztam, de a szocialista Steiner Pállal, Pásztor Tiborral vagy éppen Rogán Antallal és Puskás Andrással jól ismerjük egymást, és velük ennek az építő együttműködésnek a jegyében telt az elmúlt másfél évtized. Lokális szintű támogatásomat ők is megkapták, vagy megkaphatják a jövőben, csakúgy mint bárki a demokratikus pártok jelöltjei közül, aki a belvárosi zsidó hitélet és közösségi élet ügyét fontosnak tartja és cselekedetekkel is megerősíti. Erről szólt ez a támogatás, de ha ez a kampányba való beszállásként értelmeződött, akkor lehet hogy hiba volt, ezért elnézést.



Köves Slomó (b) és Jona Metzger, Izrael volt országos askenázi főrabbija zsidó imakönyvet ad át egy közös barátjuknak

Ezek szerint a helyi ellenzéki jelöltet is támogatta volna vagy támogatná?

Természetesen igen. Minden demokratikus párt jelöltje, aki azzal keres meg, hogy a pártok feletti konszenzus jegyében az elmúlt másfél évtizedben kialakult együttműködést szeretné folytatni, potenciális partner a szememben.

Ha már konszenzus. Tudta, hogy Hollik István államférfinak tekinti Horthy Miklóst?

Konkrétan nem. Sajnálom, ha ilyet nyilatkozott. Fogok vele beszélgetni erről, ugyanis Horthy nem volt államférfi. Egy a nemzet sorsát megbélyegző – sok esetben gyenge akaratú – opportunista volt, akinek a lelkén szárad 200.000 doni és 600.000 auschwitzi áldozat vére. Ahogy már Orbán Viktor nyári nyilatkozata kapcsán is kifejtettem, csakúgy mint most legutóbb az emlékére szervezett emlékmise kapcsán: Semmilyen módon nem tartom elfogadhatónak Horthy példaképként állítását. Sajnálom, hogy semmi nem változott megítélésében 1993-as – korabeli kormánytagokkal tarkított – újratemetése óta.

Egy-két hete azt nyilatkozta a 24.hu-nak, hogy nem tartja szerencsésnek, ha egyházfők a szószékről politikai jelölteket támogatnak. Most nem esett Ön is ugyanebbe a hibába?

Az említett nyilatkozatban kifejezetten a szakrális közegről volt szó. Ugyanakkor kétségtelen, hogy nagyon finom mezsgyével van dolgunk, hiszen egy egyházi vezető – ha hite értékeit akarja hirdetni, kénytelen kilépni a templom falai közül és – a kölcsönös értékek és érdekek mentén – szövetségeseket keresni az általa fontosnak tartott ügyek érdekében. Vannak, akik a konkrét pártpolitizálásig is elmentek ennek érdekében, mint például (az áldott emlékű) Raj Tamás, Donáth László vagy Iványi Gábor, akik konkrét pártpolitikában vállaltak részt egy adott történelmi időszakban. Én ezt ma – és lehet hogy annak idején is – határátlépésnek tartottam volna. Ugyanakkor lokális szinten, ha az Mszp és a Fidesz példanélküli összefogásával létrejött egy a belvárosi zsidó hitéletet és kulturális életet támogató környezet, akkor szerintem nem tehetjük meg, hogy ez ne kapjon elismerést.

Korábban írtuk: A Fidesz-KDNP kiskopasza mellett kampányol az EMIH vezető rabbija - a Rogán-utódban látják a zsidó reneszánsz folytatását

Kapcsolódó:

- Zsidó származásáról beszélt Orbán Viktor egy francia lapnak - a "magyar" sajtó persze elhallgatja

- Orbán is üzent a "testvéreknek": hálás a közös gyökerek és a közös otthon miatt

- A zsidók az "Isten", a nem zsidók lélek nélküli állatok: szolgálnak vagy pusztulnak - ez a Chabad Lubavics

- Hanuka van, faji gőgben ülnek tort a politikuskedvenc paraziták - A Chábád szekta terjeszkedése és jelene





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából