Ugrás a cikkhez
Reklám

Rosszul érinthette a Fideszt, hogy míg évek óta nagy erőkkel folytat migrációellenes kormánypropagandát, addig a sajtó beszámolt róla, hogy Magyarország több mint 1300 "menekültet" fogadott be tavaly. Legalábbis erre utal, hogy hétfőn személyesen a kormánypárt kommunikációs igazgatója, Hidvéghi Balázs által aláírt sorvezetőt küldtek ki országgyűlési képviselőik és választókerületi elnökeik számára.




A Magyar Nemzethez eljutott dokumentum szerint Hidvéghi Balázs arra kéri a fideszeseket, hogy gyakorlatilag a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfő esti közleményével teljesen megegyező érvelést használjanak a témában. Ebből természetesen nem maradhatott ki a kormány célkeresztjében álló Soros "György" "magyar származású üzletember" sem. Többek közt arról írnak: olyan ellenzéki politikusok bírálják a magyar kormányt, "akik teljesen nyilvánvalóan Soros zsebében vannak, akik lebontanák a kerítést, és végrehajtanák az Európai Parlament által szorgalmazott, felső határ nélküli, kötelező betelepítési kvótát".

Arra is kitérnek, hogy a genfi egyezmény szerint akik nemzetközi védelemre jogosultak, azoknak védelmet kell adni. Utóbbira az jogosult, akinek az élete veszélyben forog. Mint fölhívják a figyelmet, a nemzetközi védelemben részesülők száma nyilvános adat, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal honlapján megtalálható.

Eszerint 2015-ben 508, míg 2016-ban 432, 2017-ben 1291 és 2018-ban eddig 37 személy esetében döntöttek a magyar hatóságok a nemzetközi védelem megadásáról. Ugyanakkor a Fidesz tájékoztatása szerint a védelemben részesítettek 90 százaléka Magyarországon nem létesített lakcímet, hanem, kihasználva a schengeni övezeten belüli szabad mozgás lehetőségét, a kiállított okmányokkal elhagyta Magyarország területét. "A menekültügyi hatóság által fenntartott, menedékkérők vagy védelemben részesített személyek elhelyezésére szolgáló nyitott és zárt intézményekben összesen jelenleg 490 fő tartózkodik" – zárul a kommunikációs sorvezető.

A Fideszt egyébként azért érintheti kellemetlenül a téma, mert a párt évek óta bevándorlóellenes kampányt folytat, és a szavazóbázisuk is finoman szólva föl van hergelve a témával kapcsolatban. Érdekesség, hogy hazánknak szinte éppen a tavaly befogadott "menekültek" számával megegyező, összesen 1294 ügyben kellett volna lefolytatnia a menekültügyi eljárást az uniós belügyminiszterek tanácsának döntése értelmében.

(MNO nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából