Ugrás a cikkhez
Reklám

Megvette a Mátrai Erőmű Zrt. 72,66 százalékát a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Global Nyrt. egyik leányvállalata és a cseh EP Power Europe, a. s. közösen létrehozott Mátra Energy Holding Zrt. a német RWE Power AG-tól – közölte a Budapesti Értéktőzsde honlapján a cég.



A mátrai erőmű Visonta közelében 2017. április 6-án (Fotó: Komka Péter / MTI)

Már korábban többször beszámolt arról a sajtó, hogy a felcsúti polgármester meg szeretné szerezni a legnagyobb széntüzelésű erőművet. A Hvg.hu szerdán írt arról, hogy a Mátra Energy Holding Zrt.-t a Budapesti Hőerőmű Zrt. budafoki székhelyére jegyezték be. A tranzakció teljesedéséhez a hatáskörrel rendelkező versenyfelügyeleti hatóságok aktusa és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) engedélye is szükséges.

Az új társaság fele-fele részben a Mészáros egyik magántőkealapjához tartozó Status Power Kft. és a prágai EP Power Europe, a. s. tulajdona. A fővárosi hőerőműben 2015 júniusától részvényes EP Hungary egy projekttársaság, amely közvetetten a cseh Energeticky a prumyslovy holding, a. s. kizárólagos irányítása alatt áll, ennek a cége a Mátra Energy részvényese is.

A Mátra Energyben Mészáros Beatrix is az igazgatóság tagja lett, továbbá Mészáros Lőrinc két bizalmasa, Antal Kadosa ügyvéd és Halmi Tamás. A testületben 3:2 arányban Mészárosék vannak többségben, a felügyelőbizottságban 2:1 az állás a csehek javára.

A Mátrai Erőmű 73 százalékban a német RWE-EnBW csoport, 26 százalékban az MVM stratégiai tulajdonában áll, 1 százaléknyi részvény van egyéb kezekben. Az erőmű 2100 munkavállalóval, saját kitermelésű lignitből állít elő villamosenergiát, a hazai áramtermelés 13 százalékáért felel. Forgalma a 94-102 milliárd forintos sávban maradt az elmúlt öt évben, amihez masszív, de csökkenő nyereség párosult.

(MNO)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából