Ugrás a cikkhez
Reklám

"Antiszemita uszítás", és "a történelem legsötétebb korszakát idézi" a Pócs János által megosztott Facebook-vicc – írja közleményében Gábor György filozófus, vallástörténész.

Gábor György szerint "ilyen viccekkel kezdődött az az időszak is, amikor embereket fosztottak meg emberi jogaiktól, emberi méltóságuktól, majd emberi mivoltuktól: dehumanizálva őket", – szóban, írásban és a legkülönfélébb ábrázolásokon – állatoknak, disznóknak, rágcsálóknak, férgeknek, parazita lényeknek nevezve és mutatva mindannyiukat.

"Ez az út vezetett oda, hogy a végén marhavagonokba zsúfolva szállítsák el őket haláltáborokba, ahol közel hatmillió ártatlan európai polgárt gyilkoltak meg. Pócs János »tréfája« ezt a korszakot idézi, s tette mindennél beszédesebben bizonyítja, hogy hová vezet, miféle aljas indulatokat korbácsol fel és milyen embertelen megnyilvánulásoknak enged szabad folyást a kormánypártok által évek óta szított gyűlölködés" – olvasható a levélben.

A vallásfilozófus lemondásra szólítja fel Pócs Jánost, és ezzel nincs egyedül: felhívásához csaknem 120 zsidó és balliberális író, művész, filozófus és teológus csatlakozott. A névsor a szokásos, a közlemény aláírói között szerepel például Parti Nagy Lajos költő, Spiró György író, Dés András zenész, Enyedi Ildikó filmrendező, Iványi Gábor evangélikus lelkész, Tamás Gáspár Miklós közíró-filozófus is.

Gábor György szerint ha Pócs János mindezek után a Fidesz tagja maradhat, akkor "ez nem tekinthető másnak, mint hogy a kormánypártok elfogadhatónak tartják Pócs János cselekedetét és üzenetét, és továbbra is közösséget vállalnak vele".

Orbán Viktor Magyar Nemzetnek adott nyilatkozata mindenesetre arra utal, hogy ez valóban így van, a miniszterelnök ugyanis az erre vonatkozó kérdésre azt mondta: a disznóvágás ügyei nem tartoznak a kormány hatáskörébe.

Frissítés: "az elhatárolódás nem a mi kategóriánk"

"Ha megnézzük ennek a petíciónak az aláíróit, akkor az jól mutatja, hogy a Soros-akció része az nem Pócs János képe, hanem ez a kezdeményezés" – így reagált Gulyás Gergely, a Fidesz-frakció vezetője keddi sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, mit gondol arról, hogy petíció indult képviselőtársa, Pócs János lemondásáért.

Gulyás Gergely ugyanakkor elmondta: az ügynek nem lesz következménye a frakción belül.

Az ügyet mániákusan feszegető Simicska-lap további érdeklődésére, hogy személyesen elhatárolódna-e attól és helytelennek tartaná-e, "ha mégiscsak Soros György lett volna halott disznóként ábrázolva", úgy válaszolt: "az elhatárolódás – ahogy azt a miniszterelnök nagyon találóan mondta – nem a mi kategóriánk".

Gulyás hozzátette: ő azzal az értelmezéssel, amit mások igyekeznek adni az ügynek, nem ért egyet. Szerinte ugyanis az "autentikus értelmezés" joga Pócsot illeti a saját bejegyzésével kapcsolatban, ő pedig egyértelművé tette, hogy semmilyen Sorossal kapcsolatos vonatkozása nincs az ügynek.

A lap Németh Szilárd Fidesz-alelnök véleményét is kérdezte a parlamentben keddi sajtótájékoztatóján, aki csak annyit reagált: "egyetértek a frakcióvezetőmmel".

(MNO korrigálva)

Korábban írtuk: Egy fideszes képviselő Soros-disznóval keménykedik Fb-oldalán, majd gyáván letagadja, hogy arról van szó





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából