Ugrás a cikkhez
Reklám

Nem jogerős ítéletében közérdekű munkára ítélte a bíróság azt a férfit, akit holokauszttagadással vádoltak meg – írja közleményben a Fővárosi Főügyészség.



Orosházi Ferenc, a "szörnyű bűn" elkövetője

A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség 2013 júniusában benyújtott vádirata szerint a férfi 2012. június 17-én a XIV. kerület, 56-osok terén a "Horthy Miklós kormányzó becsületéért" címmel meghirdetett nyilvános demonstráción nyitóbeszédet mondott. Ennek során az "összefüggő szövegkörnyezetből kiragadva", különböző idézeteket olvasott fel egy ismert műből (Imre Kertész Sorstalanságából - a szerk.), mely kiragadott idézetekkel azt próbálta igazolni, hogy nem volt holokauszt. Ezt követően a körülbelül 50-70 fős hallgatóság előtt emelt hangon többször ki is jelentette, hogy nem volt holokauszt. A kerületi ügyészség a fenti tényállás alapján a férfit "nemzetiszocialista rendszer bűnei nyilvános tagadásának bűntettével" vádolta.

A megismételt eljárásban a Pesti Központi Kerületi Bíróság a 2017. október 12-én tartott tárgyaláson ítéletet hozott, amelyben a vádlottat vád szerint bűnösnek mondta ki "nemzetiszocialista rendszer bűnei nyilvános tagadásának bűntettében", és ezért 300 óra közérdekű munka büntetésre ítélte.

Az ítélet nem jogerős. A tárgyaláson eljáró ügyész a vádlott terhére, súlyosabb büntetés kiszabása végett, a vádlott és védője pedig felmentéséért, illetve másodlagosan enyhítésért jelentett be fellebbezését.

(MNO nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából