Ugrás a cikkhez
Reklám

– Nem emlékszem – egy sor ügyészi kérdésre ezt a választ adta szerdai meghallgatásán Mengyi Roland a Fővárosi Törvényszéken.



Mengyi Roland a tárgyaláson (Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet)

Telefonhívások, beszélgetések, egyeztetés Köpeczi-Bócz Tamás államtitkárral, pályázatmódosítás – több minden kiment már a fideszes parlamenti képviselő fejéből két év alatt, számos dologról nem tudta megmondani, megtörtént-e vagy sem. Akár freudi elszólás is lehet, hogy az egyik vádhatósági érdeklődésre azt felelte,

erre viszont tényleg nem emlékszem.

A más személyekkel kapcsolatos kérdésekre pedig unásig ismételte a politikusoktól oly jól ismert kitérő választ: "ezt inkább tőle kellene megkérdezni".

A vádirat szerint a fideszes országgyűlési képviselő egy több szövetkezetből álló hálózat vezetőitől – "alkotmányos költségre" hivatkozva – kétszer ötmillió forintot kért annak ígéretével, közbenjár, hogy nagyobb összeget nyerhessenek el az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán 2015-ben. Terhére bűnsegédként bűnszövetségben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás kísérletét és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettét rója az ügyészség, mentelmi jogát tavaly októberben függesztette fel az Országgyűlés.

A kenőpénzről és Mengyi szerepéről a vádlottak lehallgatott telefonbeszélgetésekben és vallomásokban is beszéltek.

– Valószínűleg valamit nagyon félreértettek – így vélekedik a vádlottak között sokszor csak Voldemortként emlegetett Mengyi Roland az őt terhelő megnyilvánulásokról. Ahhoz továbbra is ragaszkodik, hogy nem kapott, illetve az elbukott pályázatok után nem fizetett vissza ötmilliós kenőpénzt; noha ekkora összeg átadásánál érték tetten. Szerinte csak kölcsönadott barátjának, K. Péter harmadrendű vádlottnak (de azt nem kérdezte, mire).

K. Péter szerdán azt vallotta, csupán az előzetesből szabadulás reményében – kirendelt védője és a fogvatartott-társak tanácsára – tett korábban részletes beismerő vallomást, amelyben állította, hogy ötmilliós "alkotmányos költséget" kért Mengyi nevében.

Egy másik, pályázatíró cégnél dolgozó vádlott arról beszélt, nem tudott róla, hogy a tenderen induló szövetkezetek képviselői bűncselekményt kívántak megvalósítani, vagy hogy a pályázat megvalósítására nem volt valódi szándékuk. Neki úgy tűnt, valóságos pályázaton dolgoznak.

A férfi vallomása közben többször utalt a tárgyaláson előzőleg elhangzottakra, amikor azonban nem volt jelen – hívta fel a figyelmet Steiner Gábor tanácselnök. – Megkérdezném, hogy kitől tud minderről, de mivel kérdésekre nem válaszol, nem kérdezem – jegyezte meg a bíró.

(MNO)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából