A magyar politikai elit színe-alja is minősítette Botka László visszavonulóját.

Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője a Tumblr-oldalán azt írta: „Szerintem egy vezető nem attól vezető, hogy összeszarja magát, és harc helyett hazaköpköd.”



Szanyi kapitány, a politikai és mindenféle kultúra szakértője már csak tudja
Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt sajnálja, hogy nem jön össze a Vona–Botka-vita, amelyet este rendeztek volna. „Ma vitára készültem. Botka Lászlóval. Az RTL két hete szervezte. De Botka lemondott. Pont ma... Így nincs kivel. Két dolgot tudok mondani: egyrészt sajnálom, hogy elmarad, mert fontosnak tartottam ezt a beszélgetést. Másrészt Orbán Viktor irányába továbbra is áll a kihívásom.”

Dúró Dóra (Jobbik): „Az MSZP ezzel hivatalosan is megszűnt a baloldal vezető ereje lenni - a teljes összeomlás szélén a szocialisták. Az MSZP bedőlésével, a DK és az egyszázalékos formációk esélytelenségével még nyilvánvalóbb lett, amit régen tudunk: csak a Jobbik tudja leváltani a Fideszt.”




Hajnal Miklós (a Momentum szóvivője): „A Momentum Botka László távozásával megerősítve látja korábbi álláspontját: nem a folyamatos összefogás-diskurzus, nem a politikai elit önmagával való foglalkozása érdekli a választókat. Botka szerint a politikai maffia behálózta az ellenzéket, beleértve az MSZP-t is. A Momentum többek közt ezért is jött létre: hogy alternatívát kínáljon azoknak, akik abban hisznek, hogy Magyarországnak egy új politikai generációra van szüksége. Olyanra, amely szakít az elmúlt 27 év berögződéseivel.”

Korábban már megírtuk a Párbeszéd Karácsony Gergelyének kesergését: "Sajnálom Botka László lemondását! Hosszú évek óta ő volt ez első szocialista vezető, aki felismerte, hogy a pártjának alapvetően meg kell újulnia. Hogy mi okozta a vesztét? Hogy túl későn kezdett hozzá a pártja megújításához? Hogy túl sok konfliktust vállalt? Hogy elárulták? Vagy mindhárom egyszerre? Az biztos, hogy az ellenzéknek nem tudott békét hozni, pedig az ellenzéknek, mint ahogy az egész országnak békére és együttműködésre van szüksége."

Fidesz-frakció: „Botka László ugyanolyan szocialista jelölt volt, mint Gyurcsány és a többiek. Ugyanúgy megszavazta a Bajnai-megszorításokat, mint az összes szocialista: elvettek egyhavi nyugdíjat az idősektől és elvettek egyhavi bért a közszolgáktól. Botka László tele volt botrányokkal, így a bukása nem meglepő. A következő jelölt is ugyanolyan szocialista lesz, mint az eddigiek. A baloldalon semmi sem változik.”

Frissítés: Jakab Péter: csak a Jobbik válthat kormányt, az MSZP talán be sem jut a parlamentbe

2. frissítés: Deutsch Tompi is jól szórakozik

A Fidesz drogfelelőse - szmájlikkal kiegészítve - Facebookján csak ennyit ír: "A demokratikus ellenzék felfalja saját gyermekeit. Hatalmas a bulika. Ennyi."

Vona is lát Fideszügynököket a ballib ellenzék soraiban

Nem örül Botka László lemondásának Vona Gábor, de szerinte a mai nap nem változtat a Jobbik stratégiáján. A hvg.hu kérdéseire megküldött válaszaiban kifejtette, hogy az újabb fejleményekkel a választóknak lehet egyre világosabb, mik az alternatívák 2018 tavaszán.

Vona Gábor nem örül Botka László lemondásának, aminek közvetlen oka, hogy készült arra a vitára, amelyet épp ma folytatott volna az MSZP politikusával Baló György műsorában. A Jobbik elnöke a hvg.hu kérdésére azt írta:

Élőben és nyilvánosan szerettem volna bizonyítani, hogy alkalmasabb vagyok Orbán Viktor leváltására és az ország vezetésére, és hogy jobb programunk van hazánk felemelésére.

Vona nem gondolja, hogy változtatniuk kellene a párt eddigi stratégiáján. "A Jobbik ugyanazt a stratégiát követi a tapolcai győzelmünk óta" – írta. Vagyis a legerősebb ellenzéki pártként akarnak alternatívát mutatni minden kormányváltást akaró szavazónak.

A hvg.hu szerette volna megtudni, Vona lát-e fideszes ügynököket az ellenzék soraiban. Erre egyszavas választ adott: "Igen."

Azt ugyanakkor nem gondolja, hogy lennének fideszes ügynökök, a pártvezetés döntéseit aláásó személyek a Jobbikon belül vagy a párt holdudvarában. "Ha tudnék ilyenről, biztosan nem hagynám őket a soraink között" – válaszolta.

A Fideszről tudjuk, hogy nem tiszta kártyákkal játszik, Orbán pedig egy aljas és kiégett despota lett, aki mindenre képes és minden szervezetet szétvert, amihez csak hozzáfért.

Vona állítja, hogy a Fidesz velük azonban nem bír, a Jobbik ugyanis egységes erő. A pártelnök szerint a mai nap után látható, hogy egyre tisztább a képlet. "Aki kormányváltást akar, annak a Jobbik az alternatíva. Minden más voks elveszett szavazat, ami Orbánt erősíti" – írja Vona.

3. frissítés: Fodor Gabriella: Botkát a saját oldala fúrta meg, pedig jó jelölt volt

A SZDSZ egy utódcafatja, a Liberálisok vezetője is nagyon elszomorodott Botka lemondásától, ennek Facebook-oldalán adott hosszabban hangot, a többséghez hasonlóan szintén Orbán-Vona párharcot vizionál.

Figyelemre méltó, hogy a Botka megfúrásában fontos szerepet betöltő Lattmann-Tarjányi-Bodnár-akción hüledezik, pedig 2014-ben még Bodnár Zoltán éppen az ő pártjának külön induló jelöltje volt a budapesti főpolgármesterségért.

(Kuruc.info - Index - HVG nyomán)

Kapcsolódó: Botka lemondott, mert a "jelentős" ballib és szocionista erők nem is akarnak megszabadulni Orbántól