Ugrás a cikkhez
Reklám

Megnőtt az esélye, hogy szeptember elején lebénul a teljes Tesco-hálózat: az áruházláncnál törvényesen létrehozott sztrájkbizottság péntek délután nem fogadta el a multicég által felkínált, és sebtiben kommunikált szeptemberi béremelés lehetőségét, amely 11-17 ezer forintos bruttó többletet kínál a dolgozóknak – tudta meg a Magyar Idők.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke, Sáling József, aki nem tagja a sztrájkbizottságnak, pénteken délután megtévesztő módon nyilatkozta több portálnak, miszerint megállapodás körvonalazódik a lánccal, erre azonban semmilyen felhatalmazása nem volt, ráadásul nyilatkozata nem felel meg a valóságnak.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete által koordinált sztrájkkészültség továbbra is érvényben van, az egységes tiltakozáshoz ráadásul az áruházlánc győri office-központja is csatlakozott, vagyis már nem csak a fizikai munkavállalók, hanem a pénzügyekkel foglalkozó munkatársak is leteszik a munkát az elkövetkező időszakban.

A teljes áruházláncnál leállhat a működés

A jövő héten csütörtökön bejelentheti a Tesconál működő sztrájkbizottság, mely napon várható először, hogy a teljes áruházláncnál leáll a működés. A vállalat által péntek délután bejelentett, szeptembertől tervezett bruttó 11 ezer forintos béremelést ugyanis az áruházi dolgozók egységesen nem fogadják el. A sztrájkbizottsággal történt hivatalos tárgyalást megelőzően a Tesco soron kívül megegyezett az emelésről a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnökével, Sáling Józseffel, ez azonban egyik fél szempontjából sem volt jogszerű.

A Tesco ugyanis nem vette figyelembe, hogy a sztrájkbizottsággal nem született hivatalos egyezség, hanem közleményben tudatta: majdnem minden, teljes munkaidőben dolgozó, aktív áruházi és logisztikai központi munkavállaló fizetése legalább további bruttó 11 ezer forinttal növekszik szeptembertől. Ígéretük szerint a jövő hónaptól a teljes munkaidős alkalmazottak közül senki sem keres 176 ezer forintnál kevesebbet a láncnál, amivel összesen – egyes munkatársak esetén – 18,9 százalékos éves szintű emelést valósítanak meg.

(Híradó)

Korábban írtuk: A Tesco folytatja a bérfejlesztést

A Tesco-Global Áruházak Zrt. szeptemberben folytatja az idei bérfejlesztést, és erről tájékoztatta az érintett szakszervezeteket - jelentette be a cég pénteken.

A döntés nem az elégedetlenkedő érdekképviseletekkel folytatott egyeztetések része, a vállalat ugyanis nem reagált a Tescónál működő két szakszervezet, a KASZ és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) követeléseire, amelyeket július 8-án a budapesti Fogarasi úti áruház előtt tartott közös demonstráción adtak át a munkáltató képviselőinek.

A Tesco az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében ismertette: az idei bérfejlesztés harmadik ütemében majdnem minden teljes munkaidőben dolgozó, aktív áruházi és logisztikai központi munkavállaló fizetése legalább további bruttó 11 ezer forinttal nő szeptemberben.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) elnöke az MTI-nek a bejelentést követően elmondta: hétfőn és kedden megszavaztatják a dolgozókkal, hogy a béremelés mértékét elfogadhatónak tartják-e vagy nem. Hangsúlyozta, hogy ősszel mindenképpen tárgyalni kell a dolgozói létszám bővítéséről, illetve a jövő évi bérfejlesztésről.

A kereskedelmi vállalat közleményében azt írta, az újabb bérfejlesztéssel az idén mintegy kéthavi fizetéssel többet vihetnek haza a dolgozók. Az elmúlt 2 évben a Tesco 8,7 milliárd forintot költött bérfejlesztésre, szeptember elsejétől a teljes munkaidős dolgozók közül senki sem keres 176 ezer forintnál kevesebbet, a legtöbb Tesco-munkatárs fizetése az idén átlagosan 18,9 százalékkal nőtt.

Pártos Zsolt, a Tesco ügyvezető igazgatója a vállalat közleményében kiemelte: a januári és júliusi bérfejlesztések egy hosszú folyamat első lépései voltak, az újabb bérfejlesztés jól mutatja azt az utat, amin a jövőben szeretnének végigmenni.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából