Ugrás a cikkhez
Reklám

Tíz tolmáccsal szakította meg tavaly az együttműködést a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH), amiért helyzetükkel visszaélve megpróbáltak segítséget nyújtani az eljárás alá vont mingránsoknak – derült ki a Belügyminisztériumnak a Magyar Idők megkeresésére adott tájékoztatásából. A lap azért fordult a tárcához, mert a Migration Aid International Ltd. egyik vezetője, Aida El-Seaghi is vállal hatósági fordítást.




El-Seaghi 2016-ban jelentkezett a Debreceni Törvényszéken, ám foglalkoztatását nem javasolták, mivel komoly kétségek vetődtek fel azzal kapcsolatban, hogy képes lesz-e feladatát pártatlanul ellátni, hiszen a szervezet, amelynek tisztségviselője, nem tesz különbséget gazdasági bevándorlók és menekültek között, támogatja a migránsok befogadását, és 2015-ben kormányellenes tüntetést szervezett ennek érdekében.

A Belügyminisztérium leszögezte, hogy egyedi ügyekben nem adhatnak felvilágosítást. Érdemes kiemelni ugyanakkor, hogy a Migration Aid társigazgatóját a rendőrség és a BMH egyaránt hívta már fordítani. Ez azt jelenti, hogy ezek a hatóságok vagy nem tudnak arról, vagy nem foglalkoznak azzal, hogy mivel tölti szabadidejét Aida El-Seaghi.

Aida El-Seaghi egyébként a ­migrációs válság 2015-ös begyűrűzésekor vált ismertté, abban az évben megkapta az év önkéntese díjat is. Hivatalos méltatása szerint „80 napon át – több mint 400 órában – minden szabadidejét és szabadságát feláldozva segítette a Magyarországra, s azon belül a debreceni vasútállomásra érkező, valamint a helyi menekülttáborban tartózkodó menekülteket. Tette ezt olyan csendben, hogyha nem tisztelnék őt nagyon sokan, akkor azt kellene mondani, hogy észrevétlenül”.

A kitüntetést az Önkéntes Központ Alapítvány hozta létre, amely – a honlapján fellelhető adatok szerint – a Magyarországi Soros Alapítvány és a Charles Stewart Mott Alapítvány támogatásának köszönheti, hogy 2002-ben megkezdhette működését. Utóbbi az Egyesült Államokban működő Capital Research Center elemzőközpont jelentése szerint 1999 és 2012 között 1 millió 150 ezer dollárral, napi árfolyamon több mint 300 millió forinttal támogatta Soros Nyílt Társadalom Alapítványok hálózatát - írja a lap.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából