Ugrás a cikkhez
Reklám

Az EU szabályainak megsértése esetén csökkenteni kell Magyarország és Lengyelország uniós támogatását – mondta Christian Kern osztrák kancellár a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lapnak.
A FAZ csütörtöki számában megjelenő interjúból előzetesen közölt részletek szerint az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) politikusa a "nácizmus elleni harcban" fordulópontként számon tartott normandiai partraszállásra utalva kijelentette, hogy "a következő (uniós) költségvetés lesz a D-nap".

"Aki nem tartja be a szabályokat, nem lehet a támogatások nettó haszonélvezője 14 milliárd euróval vagy 6 milliárd euróval, mint Lengyelország és Magyarország. A németek és az osztrákok ezt nem fogják elfogadni" – mondta Christian Kern.

Az osztrák kancellár üdvözölte, hogy a lengyel államfő "a civil társadalom nyomására" megtagadta a nemzeti-konzervatív kormány igazságügyi reformjáról szóló három törvényjavaslat közül kettő aláírását. Azonban továbbra is gond, hogy Lengyelország és Magyarország hajlandósága az európai szabályok betartására "nagyon csekély". Ez megmutatkozik a "menekültek" tagállamok közötti elosztásának ügyében is, amelyből a két ország "teljesen kivonja magát".

Szintén elfogadhatatlan, ha azt mondják, hogy "Európán belül létezik egy illiberális demokrácia és egy illiberális társadalommodell" – mondta az osztrák kancellár, aki szerint a demokráciának mindig a pluralizmuson kell alapulnia, azonban "gyújtogatók vannak a házunkban", ezért örvendetes, hogy az Európai Bizottság "nagyon határozottan nemet mondott".

Az SPÖ elnöke szerint a varsói és a budapesti nemzeti-konzervatív kormány ügyében két megoldás lehetséges. Ezeket a "rezsimeket vagy kormányokat leváltják, és akkor magától megoldódik a probléma", amihez azonban nem érdemes "túlzott reményeket fűzni, tekintettel mindarra, ami az ellenzékkel és a sajtószabadsággal történik".

A másik megoldás az lehet, hogy megpróbálják rábírni őket arra, hogy "betagozódjanak egy közös európai politikába". Ehhez a törekvéshez lehetne felhasználni az uniós támogatásokat – fejtette ki Christian Kern az interjúban, amelyben a FAZ hírportálján megjelent előzetes szerint Magyarország és Lengyelország mellett Törökországról is beszélt, ismét leszögezve, hogy kormánya elutasítja Törökország uniós csatlakozását.

(MTI)

Friss: Szijjártó a pénzügyi D-nappal fenyegetőző "sógoroknak": az Osztrák-Magyar Monarchia már nem létezik

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából