Ugrás a cikkhez
Reklám

Harminc év után először köszöntöttünk hazánkban izraeli miniszterelnököt – mondta Orbán Viktor bevezetőjében a Benjámin Netanjahu budapesti látogatása kapcsán tartott magyar-izraeli üzleti fórumon a Ritz-Carlton Budapest szállodában. A miniszterelnök arról tájékoztatott: azzal a szándékkal ültek tárgyalóasztalhoz, hogy a két ország történetében új fejezetet nyissanak. A megbeszélések a jövő körül forogtak – fűzte hozzá.

Orbán Viktor elmondta, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök több javaslatot tett a négy visegrádi miniszterelnök számára. Közös munkacsoport létrehozását kezdeményezte a terrorizmus elleni küzdelemre, illetve a fejlett magastechnológiák tekintetében is.

Nagyvonalú ajánlat, hogy a közép-európai országokból nagy számban küldhetünk fejlesztőmérnököket Izraelbe, hogy megtanulják azt, mitől olyan sikeres az ország gazdasága – folytatta a miniszterelnök. Orbán Viktor arról is beszélt, Benjámin Netanjahu miniszterelnök szakértőinek is köszönhető az, hogy „ha összevetjük Magyarország mai állapotát a 2010-essel, akkor láthatjuk, hogy nem kaptunk rossz tanácsokat tőlük” – mondta.

A világgazdaságban – folytatta – egy új korszak köszöntött be, ahol a siker feltétele az, hogy a technológiai újítások az országokban minél hamarabb alkalmazásra kerüljenek. Ebben Izrael kiváló, nekünk pedig még nagyon hosszú utat kell megtennünk ahhoz, hogy ezt elmondhassuk magunkról.

Mi értjük, hogy mi a verseny tétje, Izrael számai pedig azt mutatják, hogy nem csak értik, de csinálják is. Mi is beneveztünk ebbe a versenybe – jelentette ki.

Abból, hogy a magyar Országgyűlés már elfogadta a 2018-as költségvetést, láthatják a vendégeink, hogy Magyarország stabil ország, hiszen a többi országban most kezdik el tárgyalni a jövő évi költségvetést – mondta Orbán Viktor. Kijelentette: a stabilitás magyar tulajdonság, mi vagyunk az egyetlen olyan uniós ország, ahol a kommunizmus bukása után sosem voltak előrehozott választások, minden parlament kitöltötte a négy évét. (Érdekes módon a Gyurcsány-korszakban a Fidesz még nem örült ilyen nagyon ennek - vagy legalábbis úgy tettek - a szerk.) Ez a gazdaság számára is biztos üzenet a kiszámíthatóságra – szögezte le.

Netanjahu és Orbán a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége meghívására közös látogatást tesz a "magyar" zsidó közösségnél a Dohány utcai zsinagógában. A rendezvény 8 órakor kezdődik, az eseményt az M1 élőben közvetíti - közölte a nagyszerű fejleményt a Híradó.hu.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából