Ugrás a cikkhez
Reklám

A kormány újabb - egyébként tényleg infantilis - plakátkampánya az általuk hülyének nézett választópolgár kedvéért egyetlen személyre egyszerűsíti az ellenségképet: George Sorosra. De Mórickában természetesen ez is rossz emlékeket ébresztett. Heisler András a fajtársi HVG-nek sírta el bánatát.

A legújabb nemzeti inzultáció - és persze a plakátmonopólium rafinált megszavaztatása - után a kormány rögtön új plakátkampánnyal állt elő. A George Soros képével illusztrált plakáterdő és a szlogen ("Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén!") "sokakat emlékeztetett a náci idők kampányaira" - fogalmaz a HVG. Török Gábor az 1984-et idézte, Bokros Lajos pedig már odáig ment, hogy - bár igaza lenne - fasisztának nevezte a kormányt. De mi a véleménye erről a magyarországi zsidóság nagyobbik hányadát képviselő Mazsihisznek? - teszi fel az álkérdést a fajtársi lap.



Hol halk kéréssel, hol hangos médiakampánnyal - a képen az előbbi látható

Heisler András elnök szerint ez a plakátkampány "újra rossz emlékeket ébreszt" a hazai zsidóság körében – s ez független a kampány megalkotóinak szándékától. Alkalmas arra, hogy bármelyik oldal elővehesse az ún. "zsidókártyát”, s ez nem jó, nem helyes út. Ugyanakkor Heisler hazudta, közössége bármilyen "gyűlöletbeszéd" ellen is kifejezi rosszallását, hiszen a történelem és maga a zsidó vallás is erre tanítja évezredek óta a generációkat.

Ráadásul nem ez az első eset, nemrégiben Heislernek és a Mazsihisznek a kormány, az egyébként zsidómető Horthy Miklóst méltató kijelentései miatt kellett kifejeznie ellenvéleményét. Orbán Viktor és Lázár János is kivételes államférfinek nevezték a kormányzót, mire a Mazsihisz úgy reagált "azt az embert, aki aláírta a magyar zsidóságot másodrendű állampolgárrá lefokozó numerus clausust (1920), majd az első és második zsidótörvényt (1938 és '39), nem lehet kivételes államférfinak nevezni".

"Sok jelzést kapunk a közösség tagjaitól" - mondja Heisler - egy olyan közösségtől, amely "sokat tapasztalt a történelem során". A szervezet ilyenkor nem tehet mást, mint hogy jelzi a kormánynak kifogásait – hol hangosan, hol halkabban, informális csatornákon át. Ez olykor működik – a perkátai Horthy-szobor emelése ellen a "halk kérés" is elegendőnek bizonyult, pedig már majdnem beindult egy hangos médiakampány. Az indulás előtti napon az önkormányzat valamiért kitáncolt a szoborállítás mögül, így a szobrot végül is csak magánterületen tudták felállítani.

Heisler most nem ilyen optimista, ez a Soros-kampány nem fog szerinte leállni a tiltakozások miatt, most "mindent felülír a szavazatmaximálás és a választási érdek". A Mazsihisz ennek ellenére vagy éppen ezért továbbra is "értékekről kíván beszélni", nyilatkozataiban erre fogja fektetni a hangsúlyokat a jövőben is. Hol halk kéréssel, hol hangos médiakampánnyal - tesszük hozzá mi.

(Kuruc.info - HVG nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából