Ugrás a cikkhez
Reklám

Yossi Amrani a HírTV-ben aggályosnak nevezte a magyar miniszterelnök Horthy Miklóssal kapcsolatos múlt heti megnyilvánulását, amelyben kivételes államférfiúnak nevezte a volt kormányzót. Izrael nagykövete elmondta: diplomáciai úton magyarázatot kértek Orbán Viktor kijelentései miatt.




„Az a kijelentés, amelyet múlt héten a miniszterelnök tett, ugyan értem a kontextust, azért ez mégiscsak eléggé aggályos volt számunkra, mert nyilvánvalóan tudjuk, hogy Orbán úr jó barátja Izraelnek és a zsidó népnek, és elismerjük azon erőfeszítéseit, amellyel támogatja a zsidóság életét Magyarországon. De Horthyt kivételes vezetőnek nevezni abban a történeti kontextusban, hát lehet így vagy úgy értelmezni ezt, de ez mindenképpen meglepetést keltett bennünk, és diplomáciai csatornákon kértük ennek a tisztázását” – mondta a nagykövet.

A teljes beszélgetés:

Izrael háborús bűnös miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu egyébként július 18-án Budapestre érkezik - nem más, mint Orbán, a jó barát meghívására...

Laudernek sem tetszett

A Zsidó Világkongresszus vezetője is bírálta a kormányfő Horthyval kapcsolatos kijelentését.

Ronald S. Lauder, akivel pár napja még Orbán az Országházban egyezkedett szerint a kormányzó aláírásával hozzájárult a zsidóellenes törvények életbe lépéséhez, amelyek megfosztották a zsidókat jogaiktól és emberi méltóságuktól. "Horthy deportálásban és zsidók százezreinek lemészárlásában játszott szerepe sohasem bocsátható meg" – hazudozott.

Frissítés: a New York-i ortodox rabbik szeretik Orbánt

A New York-i egyesült ortodox zsidó hitközség közleményben ítélte el "az Orbán Viktor miniszterelnök elleni uszítást", amelynek szerzői azzal vádolják a kormányfőt, hogy olyan személyeket tűr el és méltat, akik kapcsolatban voltak a "náci rezsimmel". A közlemény a New York-i Főkonzulátus honlapján csütörtökön jelent meg.

A New York-i ortodox zsidó hitközség arra emlékeztet, hogy a magyar kormánnyal folytatott egyeztetéseiken, amelyek a "nácik által meggyalázott" magyarországi temetők helyreállítására és gondozására vonatkoztak, Orbán Viktor és kormánya kiemelkedő hozzáállást tanúsított kötelezettségvállalásai teljesítésében, törekvéseik segítésében, és minden más témában, amely az ortodox zsidóságot érinti.

A közösség hálás a magyar kormánynak a folyamatos segítségért és együttműködésért, és azt várja, hogy pozitív kapcsolatuk folytatódik – áll a United Orthodox Congregation of New York ortodox zsidó hitközség közleményben, amelyet az amerikai világváros zsidó közösségének nevében 11 rabbi írt alá.

(Kuruc.info - HírTV nyomán, kép: Mandiner)

Korábban írtuk:

- Kivételes államférfiúnak nevezte Horthyt Orbán - itt is van a kormányzó babusgatott zsidóinak a felháborodása

- Orbán Viktort kárhoztatja az izraeli sajtó a "félmillió magyar zsidó meggyilkolásában részes Horthy" dicsérete miatt

Kapcsolódó: "Isten ajándékaitól" nem sajnálják a pénz(ünke)t: 2 helyett több mint 30 milliárdba kerül a judapesti zsidó olimpia





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából