Ugrás a cikkhez
Reklám

Ismét volt egy érdekes húzása a Fidelitasnak, ezúttal az elnökük, Böröcz László nyilatkozott meglepően a fiatalok elvándorlásáról a Magyar Hírlapnak. „Azzal semmi gond nincs, ha valaki más országban is szeretne tanulni, dolgozni” – mondta, majd hozzátette, hogy a szüleink generációja is erről álmodott, és sokat küzdöttek, hogy ezt a lehetőséget megteremtsék. A kormány kommunikációjával összhangban a fiatal politikus is arra utalt, hogy a hazánkat elhagyó százezrek majd úgyis visszajönnek, hiszen szerinte „az az ország előnye is, ha a tudást, tapasztalatot hazahozzák és itthon kamatoztatják”.




Érvelését azzal is igyekezett alátámasztani, hogy Közép-Európa valamennyi országából viszonylag sok fiatal költözött Nyugat-Európába az utóbbi évtizedben, viszont még mindig nálunk a legalacsonyabb a fiatalok elvándorlásának aránya. Arról viszont már nem esik szó, hogy a Fidelitas mint a kormánypárt ifjúsági szervezete, hogyan, milyen módszerrel csábítaná vissza a máshol boldogulni kívánókat.

A Jobbik szerint Böröcz László és az általa vezetett Fidelitas „folytatja azt a mélyrepülését, amely alapján lassan már a napi vicc rovatba sorolják be a szervezet híreit”. Farkas Gergely, a párt ifjúsági tagozatának elnöke felháborítónak találta, ahogy Böröcz László „bagatellizálta” a problémát, és elképesztőnek nevezte azt a szándékos csúsztatást, amely összekeveri a „saját szándékból külföldre távozó fiatalokat azokkal a százezrekkel, akik kényszerből hagyják el az országot”. Farkas Gergely már korábban is kihívta egy nyilvános vitára Böröcz Lászlót, teljesen eredménytelenül, most pedig újra megpróbálta. Csakúgy, mint Kanász-Nagy Máté, az LMP ifjúsági szakszóvivője. Ő is azzal érvelt, hogy Magyarország egyik legsúlyosabb problémája a tömeges elvándorlás, ha pedig Böröcz László, a kormányzó Fidesz ifjúsági szervezetének elnöke ebben semmi problémát nem lát és bagatellizálni próbálja a helyzetet, akkor legyen benne annyi bátorság, hogy álláspontját nyilvánosan is megvitatja.

A Fidelitas álláspontja azért is érdekes, mert egy nemrég publikált nagyszabású kutatás szerint az elvándorlás nem ért véget, a fiatalok és a középkorúak jelentős hányada elvágyódik Magyarországról, sokan már szervezik is külföldre költözésüket. Ha terveiket valóra váltják, pár éven belül további 370 ezer ember hagyhatja el az országot.

A Fidelitas az elmúlt időszakban azzal került be a hírekbe, hogy a Fidesztől kapott 100 millióból óriásplakát-kampányt indítottak, majd Nógrád megyei elnökük zavarba ejtően magyarázkodott annak részleteiről. De az is emlékezetes, ahogy teleragasztották a Jobbik irodáit Simicska Lajos arcát ábrázoló, „ez is az enyém” feliratú matricákkal, amiért végül Kövér László házelnök ki is tiltotta hat tagjukat a Parlamentből és a Képviselői Irodaházból.

Katona Mariann - MNO

Az említett Magyar Hírlap-interjúban elhangzott az alábbi kérdés, illetve az arra adott válasz is:

– Az ellenzéki sajtó szerint visszaszorult a Fidelitas. Milyen a viszonyuk a Fidesszel?

– Épp ellenkezőleg: újra pályán vagyunk. Ha nem így lenne, miért foglalkozna velünk annyit a Jobbik vagy a többi ellenzéki párt? Szervezettségben, országos hálózatban, helyi képviselők számában a pártokkal is álljuk a versenyt, az elmúlt két évben ezer új tagunk lett, és negyvenkét új csoportot alapítottunk, így több mint kétszáz aktív alapszervezetünk van. Ezt a közösségépítő munkát, a rengeteg általunk szervezett programot a Fideszben is értékelik.

Hogy legyen némi fogalmunk arról, mit takar a Fidelitasnál a közösségépítő munka és az általuk szervezett programok fogalma (a disznóvágásokon kívül, persze), érdekességként mutatunk néhány fényképet a Fidelitas archívumából (444-gyűjtés része):



Középen Böröcz László éppen közösséget épít



































Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából