Noha a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) a Jobbik plakátkampánya miatt tartott házkutatást hétfő este a Mahir Cityposter Kft.-nél, végül felsültek megbízólevelükkel az adóhatóság nyomozói – írja közleményében a plakátcég.




„Úgy tűnik, a nagy sietségben rosszul állíthatták ki a megbízólevelüket, hiszen bár áprilisban már megjelentek a Cityposter felületein a Jobbik hirdetései, számlák és ÁFA-bevallási kötelezettség csak a teljesítés után hónapokkal később keletkezik. Így, bár sajtóhírek szerint a Jobbik miatt indítottak vizsgálatot a cég ellen, semmilyen a párt kampányával kapcsolatos dokumentumot nem tudtak elvinni” – közölte Puskár Anett, a Mahir tanácsadója.

Az ellenőrzés a 2017. január és 2017. április 30-a közötti időszakot érintette, vagyis a fegyveres pénzügyőrök a Jobbik plakátkampányát megelőző időszak papírjait foglalták le. Kovács István, a cég ügyvezetője hangsúlyozta, a Mahir Cityposter gazdálkodása törvényes és szabályos, a cég minden kért anyagot a hatóság rendelkezésére bocsátott.

„Éjfél utánig bent tartották a dolgozókat, több mint 5 600 lap, vagyis legalább 11 000 oldal anyagot fénymásoltak és foglaltak le az adónyomozók. Jobbikos számlák azonban nem voltak a papírok között. Amikor ugyanis a pénzügyőrök a Jobbik plakátkampányának dokumentumaihoz érhettek volna, közölték, hogy az ő megbízásuk ennél a pontnál véget ért” – mondta Puskár Anett.

A Mahir közleménye teljes terjedelmében:

Jobbikos plakátok miatt jöttek ellenőrizni, de a párt szerződése nélkül távoztak – Épp a plakátkampány irataira nem volt érvényes a NAV-nyomozók megbízólevele

Sajtóhírek szerint a Jobbik plakátkampányát akarták ellenőrizni, de felsültek megbízólevelükkel a NAV nyomozói a Mahir Cityposter Kft.-nél. Bár a cég előre egyeztetett vizsgálatra csak csütörtökre várta az adóhatóság ellenőreit, hétfőn mégis fegyveres pénzügyőrök jelentek meg a társaságnál, házkutatásra és az ÁFA-bevallás alapján 2017 januárja és áprilisa között keletkezett iratok lefoglalására. A Mahir Cityposter gazdálkodása törvényes és szabályos, a cég minden kért anyagot a hatóság rendelkezésére bocsátott.

„Éjfél utánig bent tartották a dolgozókat, több mint 5600 lap, vagyis legalább 11000 oldal anyagot fénymásoltak és foglaltak le az adónyomozók. Jobbikos számlák azonban nem voltak a papírok között. Amikor ugyanis a pénzügyőrök a Jobbik plakátkampányának dokumentumaihoz érhettek volna, közölték, hogy az ő megbízásuk ennél a pontnál véget ért – mondta Puskár Anett, a Mahir tanácsadója. – Úgy tűnik, a nagy sietségben rosszul állíthatták ki a megbízólevelüket, hiszen bár áprilisban már megjelentek a Cityposter felületein a Jobbik hirdetései, számlák és ÁFA-bevallási kötelezettség csak a teljesítés után hónapokkal később keletkezik. Így, bár sajtóhírek szerint a Jobbik miatt indítottak vizsgálatot a cég ellen, semmilyen a párt kampányával kapcsolatos dokumentumot nem tudtak elvinni.”

A Mahir Cityposter beszédesnek tartja, hogy az ellenőrzéskor a hatóság eltért a bevett gyakorlattól: a bűnügyi igazgatósági eljárás már azelőtt megindult, hogy megkezdődött volna az azt esetlegesen megalapozó adóhatósági ellenőrzés. A vizsgálat tényéről ráadásul előbb tudott a sajtó, mint az érintett cég, sőt volt, ahol már az eljárás eredményét is megelőlegezték. A Mahir Cityposter panasszal élt a házkutatás ténye és módja ellen.

Frissítés: a Jobbik közleménye:

Cáfolat a Fidesz hazugságkampányára

A Fidesz és annak vezetői megijedtek a Jobbik óriásplakát-kampányának szókimondó igazságtartalmától. A légből kapott hazugságaikkal rettegésükben tele hazudják az étert, és az összes frekvenciát a plakátkampányunk számait illetően.

Annak érdekében, hogy pontosan tájékoztatni tudjuk a közvéleményt és a sajtó munkatársait, ezért a www.jobbik.hu központi oldalunkon összegyűjtöttük, nyilvánossá tettük és a jövőben friss adatokkal folyamatosan naprakészen tartjuk, hogy a Jobbik meghatározott típusú közterületi felületekre központilag hány hirdetést helyeztetett ki.

A jelenleg futó júniusi plakátkampányunk pontos és végleges számai a hónap közepén fognak csak a rendelkezésünkre állni, mivel az üresen maradt, a bérbeadó által nem értékesített felületeket béreltük ki. A végleges darabszámokkal június 16-án frissítjük majd a júniusi adatsort.

2017. április

Óriásplakát: 2468 db
City light: 312 db
Hirdetőoszlop: 303 db
Dupla city light: 292 db

2017. május

Óriásplakát: 2470 db
City light: 300 db
Hirdetőoszlop: 304 db
Dupla city light: 257 db

2017. június

Óriásplakát: 2220-2510 db között (várhatólag)

City light: 290-300 db között (várhatólag)
Hirdetőoszlop: 300-310 db között (várhatólag)
Dupla city light: 270-290 db között (várhatólag)

Arcátlan hazugság a Fidesztől, hogy ez a kampány 2,5 milliárd forintba került volna. Ha ezt komolyan gondolják, akkor csak lapozzák fel a saját könyvelésüket: mind a 2010-es, mind a 2014-es országgyűlési választási kampányban a Fidesz minden hónapban ennél 2,5-szer több plakáthelyen hirdetett. Ugyanezen számítás szerint a kormánypártnak csak a plakátokra fordított kampányköltsége 6,25 milliárd forint lett volna. Ez elég szomorú hír lenne a magyar demokrácia számára, ugyanis azt jelentené, hogy mind 2010-ben, mind 2014-ben sokszorosan átlépték a választási kampányra költhető törvényben rögzített költségkeretet, és ily módon csalással nyertek volna mindkét választáson. Ilyen pedig bizonyára nem történt, nem történhetett. :)

Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója és Apáti István, a Jobbik szóvivője

Korábban írtuk: Házkutatás a Mahirnál - a kormánylap előre tud mindent a nyomozásról

Az ötvenes évek gyakorlatához hasonlóan a pártsajtó adta meg a kezdőlövést abban a nyomozásban, amely azzal indult, hogy a Mahir City Posternél hétfőn bűnügyi nyomozók jelentek meg - írja az MNO.




A Magyar Idők online híroldalán még csütörtök délután közölt egy rövid hírt, amelyben arról írt, hogy értesülései szerint „költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Publimont Kft. és Mahir Cityposter Kft. ügyletei miatt”.

A lap pénteken és szombaton is cikket közölt az ügyről, így már napokkal hamarabb tudott az eljárásról, mint maga a cég. A cikkek minden esetben név nélkül jelentek meg. A pénteki cikk nem felejti el közölni a lehetséges ítéletet sem, miszerint: „A hatályos jogszabályok alapján a szóban forgó bűncselekmény alapesetben két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ám minősített esetben a büntetési tétel elérheti a tíz évet.”

– Egy normál, rendes adóhatósági ellenőrzésre az adóhatóság ellenőrei e hét csütörtökre már bejelentkeztek – mondta a Hír TV-nek Böröczky Kornélia, a Mahir Cityposter Kft. jogi képviselője. Revizorok helyett viszont az adóhatóság bűnügyi nyomozói érkeztek a plakátcéghez már hétfőn, de ugyanazokra az iratokra voltak kíváncsiak, mint kollégáik.

Négy adónyomozó várta Kovács Istvánt, a Mahir ügyvezetőjét a bejáratnál, majd közölték vele, hogy ismeretlen tettes ellen költségvetési csalás ügyében vizsgálatot indítanak a plakátcégnél.

„Természetesen felkísértem őket, megnéztük a megbízólevelüket, megnéztük, milyen papírokat kérnek, és a legnagyobb együttműködéssel próbáljuk előkészíteni azokat a papírokat, amelyekre szükségük van” – mondta Kovács István.

Az ellenőrzés a 2017. január és 2017. április 30-a közötti időszakot érinti, vagyis az adónyomozók a Jobbik plakátkampányát megelőző időszak papírjaira voltak kíváncsiak. A cég ügyvezetője hangsúlyozta, a Mahir Cityposter áll a vizsgálatok elé, a társaság gazdálkodása ugyanis törvényes és szabályos.

Böröczky Kornélia szokatlannak tartja az eljárást. „Értetlenül állunk az események előtt, hiszen számomra ügyvédként ez teljes mértékben megdöbbentő, ez nem egy bevett gyakorlat.”

A cég jogi képviselője szerint előfordul, hogy az adóhatósági ellenőrzésből később bűnügyi igazgatósági eljárás lesz, de az, hogy a bűnügyi eljárás megelőzi az adóhatóságot, nagyon ritka.

A Mahir Cityposter panasszal élt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal határozata ellen.

Noha az adóhatóság nyomozói a Simicska Lajos üzletember érdekeltségébe tartozó céghez csak egy szokásos ellenőrzésre jelentkeztek be, a kormányközeli Magyar Idők már a múlt héten azt írta: a Mahirnál költségvetési csalás gyanújával indult nyomozás. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó lap szerint a fideszes Tállai András által felügyelt szervezet közérdekű bejelentésre indított eljárást a Jobbik lopós plakátkampányával összefüggésben, a kormánypárti lap által megfogalmazott gyanú szerint több plakát kerülhetett ki, mint amennyit a Mahir és a Publimont bevallott.

Közben a Jobbik nyilvánosságra hozta a párt honlapján a plakátkampány adatait és a kihelyezett hirdetések havi lebontását. Az ellenzéki párt ugyanakkor arcátlan hazugságnak nevezte a Fidesz állítását, hogy a kampányra két és fél milliárd forintot költött volna.

Emlékeztet rá, ha ez igaz lenne, akkor a Fidesznek a 2010-es és a 2014-es választási kampánya meghaladta volna a hatmilliárd forintot, ami a többszöröse lett volna a törvényben megszabott keretnek. Ily módon csalással nyerhettek volna mindkét választáson – tette hozzá a Jobbik.

Korábban írtuk: Simicska-cégekre uszított NAV-val is próbálkozik a Jobbik plakátkampánya ellen a Fidesz