Ugrás a cikkhez
Reklám

"Egyik szemem sír, a másik nevet: egyrészről tiszta szívből örülünk annak, hogy a három éve elkezdett strassburgi eljárás ezennel véget ért, és az ítélet értelmében várhatóan idén év végéig a magyar állam átutalja a MET-nek a megítélt összeget" – közölte Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője. Hozzátette: "A mi 'sikerünk' a többi zsidó, keresztény és más vallású, jogfosztott egyházak számára is bátorítás lehet: van értelme küzdeniük a jogaikért."




Orbán gyermekeinek megkeresztelője amiatt örvendezik - egyelőre még csak fél szemmel -, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága az új magyar egyházjogi törvénnyel kapcsolatban korábban megállapított "jogsértések" miatt hárommillió eurós (mintegy 935 millió forintos) "kártérítést" és 2250 euró perköltséget ítélt meg.

– A Strassburgban részben megnyert perünk eredményeként a magyar állam kifizeti az elmúlt években visszatartott egyszázalékos felajánlásokat, elismerve az alkotmánysértést. Ugyanakkor továbbra is a senki földjén vagyunk, mert a technikai számunkat, az egyházi státuszunkat továbbra sem kaptuk vissza, a jövőnk bizonytalan – hívta fel a figyelmet a döntés kapcsán Iványi. Hiába rendelkezik ugyanis jogerős bírósági ítélet arról, hogy a státuszától megfosztott MET számára egyházként is felajánlható a személyi jövedelemadó egy százaléka, az adóhatóság törvénysértő módon jár el, amikor nem teszi lehetővé az elektronikus bevallásban való átutalást – fejtette ki.

Majd leszögezte, ha az Alkotmánybíróság a következő hónapokban nem hoz számukra kedvező döntést, akkor újból a strassburgi bírósághoz fordulnak, "mindaddig, amíg a kormányzat nem kezd el törvénytisztelő módon viselkedni".

(MNO nyomán)

Korábban írtuk: Orbán gyermekei megkeresztelőjének meggyőződése: a kormányfő "el fog kárhozni"





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából