Ugrás a cikkhez
Reklám

A Jobbik elnöke azt javasolja, hogy legyenek nyilvánosak a parlamenti képviselők és állami vezetők esetleges külföldi támogatásai 1989-ig visszamenőleg.

Vona Gábor keddi budapesti sajtótájékoztatóján közölte: ezt kezdeményező törvényjavaslatát a jövő héten nyújtja be az Országgyűlésnek, és ötpárti egyeztetést is összehív a témában. Az ellenzéki politikus szerint a közélet egyik legfontosabb témájává vált, hogy különféle csoportok, intézmények milyen külföldi támogatásban részesültek, és hogy azok képviselnek-e Magyarország érdekeivel ellentétes érdekeket.

Az indítványt azzal indokolta: jogos igény, ha a politika magával szemben is olyan átláthatósági követelményeket támaszt, mint a külföldi támogatásban részesült civil szervezetekkel szemben. Megjegyezte, korábban írásbeli kérdéssel fordult a kormányhoz, hogy megtudja, kik kaptak Soros Györgytől vagy hozzá köthető szervezettől támogatást, a válasz szerint azonban kérése nem volt törvényes.

Vona Gábor szerint a külföldi támogatásokról szóló nyilatkozat egy tisztázási pont, és kettős tétje van. Egyrészt a politikát tenné transzparenssé, másrészt választ adna arra, hogy a kormány kampánya hiteles-e – fejtette ki, hozzátéve: a hozzáállás dönti el, hogy “a király meztelen, vagy van rajta némi ruha”. A Jobbik elnöke azt mondta: ha a Fidesz nem támogatja a javaslatot, akkor az azt jelzi, hogy csak egy belpolitikai heccet folytat, s az egész ügy “orbitális orbáni átverés”.

A politikust többen faggatták a Jobbik plakátkampányáról. A konkrét darabszámot, költséget és a hitel mértékét érintő kérdésekben a pártigazgatóhoz irányította a kérdezőket, arra hivatkozva, hogy Szabó Gábor még nem számolt el az elnökség felé. Kérdezték arról is, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselővel és hat társával szemben a Fővárosi Törvényszéken. Vona Gábor úgy reagált: a kormánypárti politikus kizárólag abban különbözik a Fidesz vezetésétől, hogy ő lebukott.

Frissítés: Fidesz: Simicska és Kovács Béla!

Vona Gábor kezdje az átláthatóságot saját magán - közölte a nagyobbik kormánypárt frakciója, reagálva a Jobbik elnökének szavaira, aki azt javasolta: legyenek nyilvánosak a parlamenti képviselők és állami vezetők külföldi támogatásai 1989-ig visszamenőleg.

A Fidesz arra szólította fel az ellenzéki politikust: Vona Gábor árulja el végre, hogy mennyi pénzért adta el a Jobbik lelkét a milliárdos Simicska Lajosnak, akinek a támogatásával kiplakátolta az országot.

Árulja el azt is, hogy milyen idegen hatalmak pénzeit szállította a Jobbiknak Kovács Béla! – zárul a Fidesz közleménye.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából