Ugrás a cikkhez
Reklám

Megdöbbentő levél jutott az Alfahír birtokába, amely megerősítette az eddigi gyanút, miszerint a Fidesz központilag szervezheti a Jobbik "Ti dolgoztok, Ők lopnak" plakátjainak megrongálását.



Csonka László, aki nem veti meg a tréfát
Csonka László, a XV. kerület fideszes önkormányzati képviselője írta az alábbi levelet, amelyben a jobbikos plakátok "feldíszítését" szervezi. Csonka egyébként az önkormányzat Kerület- és Vállalkozásfejlesztési, Érték- és Környezetvédelmi Bizottságának elnöke (külön pikáns: "környezetvédelmi"), ráadásul Kósa Lajosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének a személyi titkára is.

Természetesen a lap kíváncsi volt, hogy fenntartja-e a levélben írtakat, Csonka pedig telefonos érdeklődésükre megerősítette, hogy miután "undorító hazugságnak" tartja a plakátot, úgy fogalmazott, hogy "bármi, ami ez ellen elkövethető szerintem teljesen normális dolog". Ezután arra a bírósági döntésre hivatkozott, amely szerint politikai véleménynyilvánításnak minősül egy politikai plakát módosítása, és "így ebben az értelemben nem bűncselekmény".




"Fölgyújtani ugye nem lehet, mert az magát a tartószerkezetet sértené, de azzal, hogy feliratokat tegyenek rá, vagy lefessék, teljes mértékben egyetértek" - felelte kevésbé a kérdésre összpontosítva, mikor arról kérdezték, hogy Kósa Lajos adta-e ki neki ezt a feladatot, vagy magától kezdte-e szervezni az akciót.



Ez a plakát például nagyon zavarja

Ezután egy egészen szürreális beszélgetés alakult ki, amit a lap változatlanul közölt:

- Elismeri, hogy buzdította erre a tagtársait e-mailben?
- (hosszú csend után) Ezek szerint olvashatta az emailt.
- Igen, azért kérdezem...
- Na, és abban buzdítás volt ön szerint?
- Hát azt írja, hogy... (itt idézet a levélből) ...és ebből nagyon úgy tűnik, hogy itt egy szervezési folyamat zajlik, amit ön irányított.
- Igen?
- És nyilván arra irányult, hogy megrongálják a plakátokat.
- Én nem mondanám, hogy megrongáljuk, inkább úgy fogalmaznék, hogy egy népművészeti díszítésre kerülne sor.


Miután ez már Czerván György-féle szövegértelmezési magasságokba sodorta a beszélgetést, befejezték. Azt egyébként érdemes hozzátenni, hogy a bíróság valóban döntött már pro és kontra is arról, hogy a plakátrongálás bűncselekmény-e vagy sem, viszont az biztos, hogy a hivatkozott bírósági döntés szerint is "a véleménynyilvánítással okozott kár tekintetében az elkövetőnek helyt kell állnia", azaz a kártérítés mértéke polgári peres úton dől el.

Csonka Lászlónak egyébként az esetleges kártérítésekre nem csak a képviselői illetményéből futhat majd, hiszen vagyonnyilatkozata szerint Kósa Lajos titkáraként havi 522.870 forintot visz haza, miközben egyébként a XV. kerületi önkormányzatnak is önkormányzati berendezéseket forgalmazó Globomax Zrt. területi értékesítő vezetője, amelyből szintén származik 215.000 forintos jövedelme (bár a honlapon még vezérigazgató-helyettesként szerepel).




Apropó, emlékszünk a graffitiseket büntető törvény módosító indítványára, amit Nagy Gábor Tamás fideszes képviselő nyújtott be, és amely szerint "társadalomra veszélyes", és akár egy év szabadságvesztéssel is sújtható a firkálás, a rongálással okozott kár nagyságától függetlenül? A jobbikos plakátok fideszes rongálói viszont ezzel szemben csak "népművészek"? Érdekes.

A lap elérte a XV. kerület jobbikos önkormányzati képviselőjét is, Bodó Miklóst, aki megdöbbent, amikor tolmácsolták neki, hogy miket mondott a fideszes képviselőtársa, mert mint fogalmazott, "eddig ez pártállástól függetlenül nem volt jellemző a kerületre". A képviselő szerint Csonka Lászlónak "ezek után le kellene mondania tisztségéről", majd hozzátette, hogy megteszik a szükséges jogi lépéseket is.

Végül egy idézet Dömötör Csabától, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárától, aki a kormányzati plakátokra ragasztott "érvénytelen" feliratok kapcsán írta az eredménytelen kvótanépszavazás után, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága a rongálásra nem terjed ki, és "akkor is bűncselekmény, ha azt Gyurcsány emberei követik el".

Kósa Lajosnak elküldték a kérdésüket, hogy a plakátok megrongálása szerinte akkor is bűncselekmény-e, ha Csonka László vagy a képviselő ösztönzésére, szervezésében történik-e meg, vagy a fideszesekre nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak - mi is kíváncsian várjuk válaszát.

(Alfahír nyomán)

Frissítés: A Jobbik feljelentést tesz rongálás miatt

A Jobbik feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen köztéri plakátjaik megrongálása miatt – közölte Jakab Péter szóvivő hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus az alfahir.hu fenti összeállítására hivatkozva foglalta össze a tényeket, vagyis hogy egy e-mail szerint Kósa Lajosnak, a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének asszisztense, Csonka László arra biztatta a tagságot, hogy “díszítsék fel” a Jobbik plakátjait.

Értékelése szerint a kormánypárti politikusok ahelyett, hogy szembenéznének az igazsággal és bocsánatot kérnének “minden lopásért”, el akarják takarni az igazságot.

Jakab Péter azt mondta, az esetet nem hagyják következmények nélkül és feljelentést tesznek, Orbán Viktor miniszterelnöktől pedig azt kérik, hogy hívja vissza “szabadcsapatait”.

(MTI nyomán; videó: Jobbik Info)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából