Ugrás a cikkhez
Reklám

Tizenhét éve nem haltak meg olyan sokan Magyarországon, mint idén januárban: több mint 14 ezren vesztették életüket, ez majdnem ötödével több, mint tavaly ugyanebben a hónapban. Szakértők szerint a szokatlanul agresszív influenzajárvány is állhat az adatok mögött. Idén sokkal többen és sokkal hamarabb kapták el a vírust, mint máskor.

Szakértők szerint az influenzaszezon az idén viszonylag korán, már az év második hetében elkezdődött, és nagyon gyorsan terjedt, egyetlen hét alatt megduplázódott a betegek száma. A háziorvosok adatai szerint csak januárban több mint 310 ezeren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

A leginkább veszélyeztetettek a 3 év alatti gyerekek, az idősek és a krónikus betegségben szenvedők voltak. Számukra az idén is ingyenes volt a védőoltás.

Az idei módosított védőoltás volt, tehát aki beoltatta magát, az nagy valószínűséggel sokkal kisebb eséllyel vagy egyáltalán nem kapta el a fertőzést – nyilatkozta a Híradónak Páldy Anna, az Országos Közegészségügyi Központ környezet-egészségügyi szaktanácsadója, hozzátéve: nyilvánvalóan az idősek és a be nem oltottak körében sokkal nagyobb a kockázat.

Mindezekkel egy időben megugrott a halálozások száma is. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az év első hónapjában több mint 14 ezer ember hunyt el, ami 19 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

A KSH demográfusa a Híradónak azt mondta: a megemelkedett adatok hátterében az influenzajárvány állhat, de mint fogalmazott: azt szinte lehetetlen megállapítani, hogy közülük hányan haltak meg a járvány szövődményeiben. Wéber András azt is hangsúlyozta, hogy 17 éve nem volt ilyen magas a halálozások száma Magyarországon. Ehhez hasonló mértékű növekmény, többlethalálozás 2015 első negyedévében volt tapasztalható.

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatása szerint február közepén kezdett enyhülni az influenzajárvány Magyarországon, hivatalosan pedig az év 10. hetében fejeződött be.

(Híradó)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából