Ugrás a cikkhez
Reklám

Törvénysértő, hogy a bíróság fél éve nem foglalta írásba a Budaházy-ügy ítéletét – ismerte el az MNO kérdésére egy kedd délelőtt tartott sajtókonzultáción Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke, aki egyúttal a szabálytalanság következményeiről is tájékoztatott.

Az eljárásjogi szabályok szerint Kenéz Andrea tanácsvezető bírónak harminc napja lett volna, hogy az augusztus végi ítélethirdetést követően papírra vesse elsőfokú határozatot. Az ügy nagy volumenére figyelemmel e határidőt három héttel meghosszabbították számára, ám ennek ellenére nem sikerült október végéig elvégeznie a feladatot, mi több, a mai napig sem.

A bírónő távozik

Fazekas Sándor közölte, rendkívül aggályosnak tartja ezt a mulasztást, amely csorbát ejtett a bíróság megítélésén. A főbíró igazgatási eljárást kezdeményezett Kenézzel szemben, ennek részeként megvonták tőle a hivatalán kívüli munkavégzés lehetőségét. A megindult eljárás egyúttal a fegyelmi felelősségre vonás lehetőségét is magába foglalta, mielőtt azonban ilyen szankcióig juthatott volna a folyamat, Kenéz Andrea január végén lemondott bírói tisztségéről.



Kenéz Andreának munkavégzésre már nincs lehetősége, reggel nyolctól délután négyig a bíróságon csücsül

A törvényszék elnöke elmondta, a lépést három hónap lemondási idő követi. Ez idő alatt akár fel is menthetnék a bírót a munkavégzés alól, de ezt Kenéz nem kérte, és nem is látták indokoltnak. Miután otthoni munkavégzésre már nincs lehetősége, reggel nyolctól délután négyig a bíróságon tartózkodik, és elmaradásait pótolja.

A Budaházy-ítélet jelenleg kilencvenszázalékos állapotban van, így vélhetően a jövő hét folyamán elkészül, és kézbesítik az érintetteknek.

Kenéz azzal védekezett, hogy a per nagy terhet jelentett, de ezt az érvelést nem lehetett elfogadni, mivel számos olyan ügy van, amelynek ennél nagyobb az anyaga, a bírók mégis be tudják tartani a határidőket. A bíró tavalyi teljesítményét megvizsgálva ráadásul úgy találták, hogy az alulmúlta az átlagot.

Kivétel az ilyen hiba

Az ítélettel kapcsolatos problémák felmerülését követően lemondott e pozíciójáról a törvényszék büntető kollégiumának vezetője, Mikó Gergely. Mint Fazekas Sándortól a lap megtudta, ezt a fenti ügytől „nem függetlenül” tette. Mikó egyébként maga is tanácsvezető bíró, e minőségében azonban nem érte kritika, a munkát folytatja.

A Budaházy-ügy másodfokra kerülésének előfeltétele az írott határozat, így a 2009-ben kirobbant ügy tavaly ősz óta parkolópályán áll. Budaházy György február közepe óta újra házi őrizetben várja a per végét. Első fokon tizenhárom év fegyházat szabott ki rá az ügybe belebukott bíró tanácsa.

Fazekas Sándor hangsúlyozta, a közvélemény általában a legnehezebb ügyeket kíséri figyelemmel, amikben könnyebb hibázni. Ez alapján ítélik meg a törvényszék munkáját, miközben az ügyek elsöprő többsége hiba nélkül zárul – mondta a vezető, mondandóját hatályon kívül helyezési statisztikai adatokkal alátámasztva.

(MNO nyomán)

Kapcsolódó:

- Budaházy: A rossz ellen nem kisebbik rosszat kell harcba küldeni, hanem a jót - harcoljunk a jóért a végtelenségig!

- Elítélte Budaházyékat 125 évre, majd lemondott a bírónő





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából