Ugrás a cikkhez
Reklám

Erkölcsileg és anyagilag is meg kell becsülni az ápolók munkáját, ezért döntött úgy a kormány, hogy 2019-re 65 százalékkal emelik a bérüket – mondta Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott a váci Jávorszky Ödön Kórházban tartott sajtótájékoztatón vasárnap, az ápolók napján.

Nyitrai Zsolt kiemelte: minden nap meg kell becsülni az ápolókat, és a köszönet mellett fontos az erkölcsi és anyagi megbecsülés is, a béremeléssel pedig régi adósságot törleszt a kormány.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az eseményen hangsúlyozta: több embernek kell választania ezt a hivatást, hiszen sokszor ma egy ápoló másfél-két embernyi munkát végez egy nap, így fontos az utánpótlás biztosítása. Ezért lehetőséget biztosítanak arra, hogy 3 ezer fiatal diák OKJ-s ápolói tanfolyamot végezhessen ingyenesen – közölte.

(MTI)

Frissítés: A Jobbik Orbántól kéri vissza az ápolókat megillető pénzt

A Jobbik ezúton köszönti a lelkiismeretesen dolgozó több tízezer ápolót a magyar ápolók napja alkalmából, és hívja fel egyben a társadalom figyelmét nehéz helyzetükre és megoldásra váró problémáikra - írja közleményében Lukács László György országgyűlési képviselő. Alább a folytatás.

Az ország első főápolónőjének, Kossuth Zsuzsanna születésének 200. évfordulója lehetőséget ad arra, hogy mindenki számára világossá tegyük, hogy azok, akik mások sebeit gyógyítják, akik a betegágyak mellett a felépülésben segédkeznek, mennyivel több megbecsülést érdemelnének. Megbecsülésük növelése érdekében haladéktalanul számottevő béremelésre, valamint munkakörülményeik javítására van szükség. Nem lehet olyan ápolásügye hazánknak, ahol a fizikailag és lelkileg is kimerült ápolók végzik nap mint nap embert próbáló munkájukat a betegágyak mellett az unió legalacsonyabb fizetéséért, miközben az arrogáns fideszes pénzfiúk helikopterezéssel és kastélyvásárlásokkal múlatják az időt. Álláspontunk szerint Orbán Viktor felszántotta az egészségügyet, elosztogatta az egészségügyet és a szociális szférát megillető keretösszegeket kedvenc földesurai és hobbijai között.

A Jobbik az ápolók napja alkalmából üzeni Orbán Viktornak, hogy másfél év múlva esedékes leváltását követően mindazt, amit nem az ápolóknak és a betegeknek adott, ám őket illetett volna meg, visszavesszük, és oda fogjuk adni a magyar ápolásügynek, a betegágy mellett dolgozó ápolóknak és az ellátást végző intézményeknek.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából