Ugrás a cikkhez
Reklám

Nyolc éve, február 8-án gyilkolták meg Veszprémben Marian Cozmát, a helyi kézilabdacsapat mindenki által szeretett román beállóját. A története közismert, a helyi Patrióta bárban egy cigány társaság kötött bele a kézilabdacsapat tagjaiba, akik Iváncsik Gergő gyermekének születését ünnepelték. Marian Cozmát halálos szúrás érte. A szerb Zarko Sesumot fejbe rúgták, arcsonttörés miatt meg kellett operálni. A horvát Ivan Pesiccel szintén késszúrással próbáltak végezni, szerb csapattársa, Urosz Vilovszki vitte el a kórházba, az egyik veséjét ki kellett venni.




Kevésbé ismert, hogy nem ez volt az első eset, amikor Marian Cozmát megkéselték. Négy évvel korábban még a bukaresti Dinamo játékosa volt, amikor a román fővárosban a helyi rivális Rapid drukkerei szúrták meg. A hatalmas, 211 centis román óriás egy évvel később szerződött Veszprémbe, és valójában itt, Mocsai Lajos edzősége idején tanult meg igazán hatékonyan kézilabdázni. Játékkapcsolata különösen jó lett a csapat szerb származású honosított irányítójával, Eklemovics Nikolával, ketten együtt rengeteg gólt hoztak össze. A 2008-as KEK-sorozatban a végső győzelemig is eljutott velük a csapat.

2009-es meggyilkolása után a tetteseket napokon belül elfogták. 2011-ben Veszprémben első fokon életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték az első- és a másodrendű vádlottat (Cozma, illetve Pesic késelőjét), ebből 30 évet kellett volna letölteniük. Egy évvel később Győrben, másodfokon jelentősen enyhítettek az ítéleten, 18 évre csökkentve az első- és a másodrendű vádlott börtönbüntetését. A társtettes harmadrendű vádlott esetében 20 évről 8 év szabadságvesztésre csökkentették a büntetést, ezt a felülvizsgálat során 13 évre változtatták. A negyedrendű vádlott – aki szemtanú szerint egy székkel többször lesújtott a földön fekvő Cozmára – 2011-ben ötéves börtönbüntetést kapott, tavaly márciusban jó magaviseletért idő előtt szabadult. A perben összesen hét személy volt érintett, a hetedrendű vádlott két év börtönbüntetést kapott.

Az áldozatok közül az irányító-átlövő Zarko Sesum 2010-ben a Bundesligában folytatta, négy éven át az RN Löwenben játszott, majd Göppingbe szerződött. A kapus Ivan Pesic egy vesével nem kaphatott Magyarországon sportorvosi engedélyt. Visszatért hazájába, Zágrábba, jelenleg a fehérorosz Meskov Breszt kapusa (a honosított Dzsamali Iman csapattársa), fontos védésekkel segítette az elődöntőig jutó Horvátországot a januári franciaországi világbajnokságon. A Breszt február 9-én, csütörtökön este 18:30-tól játszik Bajnokok Ligája-meccset, a Szegedet fogadja.

(MNO korrigálva)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából