Ugrás a cikkhez
Reklám

A Kúria szerdai ítéletével jogerősen megállapította, hogy a rendőrség 2011-ben Gyöngyöspatán "hátrányosan megkülönböztette a helyi romákat azzal, hogy elmulasztott megfelelően fellépni a szélsőséges szervezetekkel szemben" – közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), amely elindította a pert a Heves Megyei Rendőrkapitányság ellen. A bíróság szerint azzal is "diszkriminálta" a rendőrség a cigányokat, hogy "hónapokig tartó szabálysértési bírságolási gyakorlata részrehajló volt a hátrányukra".

2011 tavaszán előbb a Magyar Gárda, majd a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és a Véderő, illetve a Jobbik is vonulást, járőrözést, tüntetést tartott a Heves megyei faluban az elharapózott, magyarokat sújtó cigánybűnözés megfékezése érdekében.




A TASZ saját nevében, a "gyöngyöspatai romák jogainak érvényesítése céljából" perelte be a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságot az egyenlő bánásmódról szóló törvény alapján. A per célja az volt, hogy a bíróság kimondja: a rendőrség 2011-es gyöngyöspatai fellépése "nem volt törvényes, és sértette a helyi romák egyenlő bánásmódhoz való jogát".

A TASZ hangsúlyozta, a szerdai jogerős Kúria-ítélet rendkívül fontos és meghatározó előrelépés a hazai jogvédelemben és joggyakorlatban, ugyanis most először mondta ki a Kúria közérdekű perben azt, hogy "a rendőrség hátrányosan megkülönböztette roma honfitársainkat".




A Kúria az ítélet indokolásában kihangsúlyozta, hogy "a gyöngyöspatai szélsőséges járőrözés a cigányok elleni sorozatgyilkosság utáni legsúlyosabb rasszista cselekmény volt Magyarországon". Ez ellen pedig a rendőrségnek "nyilvánvalóan fel kellett volna lépnie".

A Kúria a jogsértés megállapításán túl el is tiltotta a rendőrséget a "jövőbeni hasonló jogsértésektől", továbbá "nyilvános elégtétel adására is kötelezte a rendőrséget".



Jovánovics Eszter - neki, illetve a Kúriának köszönhetjük ezt a csodálatos ítéletet

"Nagyon örülünk a bíróság magas színvonalú ítéletének, amely némi elégtételt jelenthet a gyöngyöspatai romáknak, igaz, hogy csak hat évvel az események után. Az igazi munka viszont csak most kezdődik: az ítélet alapján meg kell győzzük a rendőrséget arról, hogy hagyjanak fel a romák aránytalan bírságolásával, hiszen most már 'papírunk van róla', hogy ez a gyakorlat jogsértő" – mondta Jovánovics Eszter, a TASZ Roma Programjának vezetője.

(Kuruc.info - HVG korrigálva)

Frissítés: "téves ítéletet hirdettek" - melyik ország ez?...

Ilyen még nem volt: véletlenül téves ítéletet hirdettek a Kúrián - írja az Index.

A Kúria MTI által idézett délutáni közleménye szerint tévedett a bíró, és valójában csak részben, csak az első pontban adtak igazat a TASZ-nak és a cigányoknak.

A Kúria eszerint "azt állapította meg, hogy a rendőrség a járőrözés és demonstráció ügyében az intézkedések elmulasztásával jogsértést, zaklatást valósított meg a roma közösség tagjaival szemben. A Kúria a rendőrséget eltiltotta a további jogsértéstől, és hagyta az elsőfokú ítéletnek a rendőrséget elégtétel adására kötelező rendelkezését is."

A másodfokú, jogerős ítélettel értett egyet a Kúria ugyanakkor a rendőrség szabálysértési gyakorlatát illetően, azaz ebben az ügyben elutasította a TASZ jogsértés megállapítására irányuló kereseti kérelmét.

A Kúria arra nem adott magyarázatot a közleményben, hogyan fordulhatott elő, hogy a bíró a tárgyaláson még más ítéletet hirdetett, azt csupán tévesnek minősítette: "A kihirdetett ítélet szóbeli indokolásánál a tanácselnök tévesen szóban olyan indokolást adott, amely szerint a Kúria a rendőrség szabálysértési gyakorlata miatt is megállapította a rendőrség felelősségét a zaklatás, illetve a közvetlen hátrányos megkülönböztetés miatt. Ellentétben áll tehát az ítélet rendelkező része és annak szóbeli indokolása. Ugyanakkor a döntés hatályát az ítélet rendelkező része adja" – áll a Kúria közleményében.

Vagyis mindegy, mi hangzott el a tárgyaláson, nem az számít.

A TASZ röviden reagált a Kúria közleményére: "Értetlenül állunk az indokolással ellenkező döntés előtt, és várjuk annak írásbeli indokolását. Jelenleg nem tudhatjuk, hogy milyen – az elmondottakkal ellentétes – indokok alapján utasította el a Kúria kereseti kérelmünket" – írják honlapjukon, hozzátéve, hogy ezzel együtt is jogtörténeti fontosságú az ítélet azon része, amely szerint "a rendőrség mulasztásai a szélsőségesekkel szemben a gyöngyöspatai romák egyenlő bánásmódhoz való jogát sértették".

A TASZ a – részben – téves ítélet kihirdetésről egy videót is közzétett:

2. frissítés: Jovánovics Eszter a HírTV-ben - van képe azt szóvá tenni, hogy a templomból kijövő magyarokat nem bírságolják meg a rendőrök, ehelyett tiszteletteljesen köszönnek nekik

A két nyomorult - ő és a műsorvezető - egyébként végig "nem romáknak" nevezik a magyarokat. Magyarországon. (Vagy inkább Nemromaországban? Amiből pár évtizeden belül úgyis Roma-, magyarul Cigányország lesz, ha így megy ez tovább...)

Korábban írtuk: Hihetetlen, de igaz: "túl sok" cigót büntettek meg - "érzékenyítő tréningre" küldték a rendőröket





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából