Ugrás a cikkhez
Reklám

Heteken belül módosítják Ásotthalmon a helyi építési szabályzatot, amelyben megtiltják például a mecsetek építését a településen. Ezt közölte a Magyar Nemzet érdeklődésékre Toroczkai László polgármester, a Jobbik alelnöke. Korábban a sajtóban olyan hírek jelentek meg, hogy amikor tavaly novemberben megjelent a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendelet, akkor abban a mecsetépítési tilalom is szerepelt. Valójában azonban erre nem tért ki az ominózus rendelet, hiszen a mecsetépítés tiltásához nem a közösségi együttélés szabályairól szóló előírásokat, hanem a helyi építési szabályzatot kell módosítani.




A Toroczkai László által vezetett településen november 24-e óta betiltották többek között a burka, illetve a csador viseletét, a müezzin tevékenységét és az olyan propagandatevékenységet, amely az azonos neműek közötti "házasságot" népszerűsítené. A Csongrád Megyei Kormányhivatal emiatt törvényességi felhívással fordult a település polgármesteréhez, és február 15-i határidővel kérte a kifogásolt tilalmak hatályon kívül helyezését. Kilátásba helyezték azt is, hogy ha ez nem történik meg, akkor a Kúriához fordulnak a hivatal szerint jogsértő korlátozásokat tartalmazó önkormányzati rendelet miatt. Székely László ombudsman pedig később az Alkotmánybíróságon támadta meg a helyi rendeletet, mivel az szerinte sérti például a vallásszabadságot, illetve a véleménynyilvánítás szabadságát.

Toroczkai László viszont jelezte, bármilyen jogi vitának áll elébe, és arra kéri a képviselő-testületet, hogy tartsanak ki a helyi szabályozás mellett. Hozzátette, ha az Alkotmánybíróság végül megsemmisíti a rendeletüket, akkor újat készítenek, csak például nem a burka vagy a csador viselésének tilalmát írják bele, hanem pusztán annyit, hogy tilos az egész testet elfedő viselet.

– Kitartunk a rendelet mellett, ezernyi tervem és ötletem van – mondta a Magyar Nemzetnek. Arról is beszélt a polgármester, hogy szerinte az ombudsman a valóságtól elrugaszkodott álláspontot képvisel. Emlékeztetett arra, hogy a témát több nyugati politikus, például Angela Merkel német kancellár is felvetette már, és több ezzel kapcsolatos helyi szabályozás is született. Vagyis Toroczkai László úgy látja, „nem kompatibilis az EU-val” az ombudsmani megközelítés.

A polgármester február közepéig a testület elé viszi a kormányhivatal állásfoglalását, amit jó eséllyel elutasítanak, és várhatóan ugyanazon az ülésen döntenek az építési szabályok megváltoztatásáról is.

Korábban Vona Gábor, a Jobbik elnöke közölte, hogy nem ért egyet a már elfogadott rendelettel, de, mint fogalmazott, a Jobbik nagy párt, és vannak olyan kérdések, amelyekről másként vélekednek.

(MNO nyomán)

Korábban írtuk: Székházlerombolás helyett Vona elment Balóhoz - a mecsetépítést nem tiltaná be, fellép a "zsidózás és a cigányozás" ellen





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából