Ki kell fizetnie az Országos Roma Önkormányzatnak (ORÖ) annak a 4500 táblagépnek az árát, amit "hátrányos helyzetű" diákok számára rendelt egy informatikai cégtől. Így döntött kedden a Fővárosi Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítéletében – értesült a Magyar Nemzet. Az Albacomp informatikai vállalkozás tavaly perelte be a cigány bűnszervezetet, amely körülbelül 70 millió forinttal maradt adósa a társaságnak. A bíróság most a teljes tartozás és kamatainak megfizetésére kötelezte az ORÖ-t.




Bár a cigánybűnözők nem vitatták, hogy nem fizettek a cégnek a táblagépek után, mondvacsinált indokokra hivatkozva mégis megtagadták volna a számla kiegyenlítését. Az ORÖ jogásza többször is azt hangsúlyozta a per során, hogy nem a szerződés szerint teljesített a cég, de arra is hivatkozott, hogy az eszközök kiosztását "nem lehet nyomon követni". Továbbá azzal is védekezett, hogy azokat a táblagépeket, amelyeket a cigány önkormányzat átvett, "nem helyezte üzembe" a cég. A kínos magyarázkodással ugyanakkor nem ért célt a szervezet.

Az informatikai cég jogásza és stratégiai igazgatója is tételesen cáfolta a cigány csalók állításait. Minárovits János elmondta, az ORÖ összesen 2000 táblagépet vett át tőlük, további 2300-at pedig a posta szállított ki a megadott címekre, vagyis a "hátrányos helyzetű" (értsd: cigány) diákoknak. Hozzátette, ezenkívül körülbelül 200 eszköz maradt az Albacompnál. Így – ahogy fogalmazott – nem igaz, amit a "roma" szervezet állít, a táblagépek sorsa igenis nyomon követhető.

A tabletügy pikantériája, hogy a cigány bűnszervezet ünnepélyes tanszerátadásra hívott kátrányos helyzetű 14 éves diákokat még 2015 nyárán egy pécsi szakközépiskolába. Az RTL Klub beszámolója szerint a tollak és füzetek mellé egy táblagépet is ígértek a tanulóknak. Az egyik szülő a csatornának akkor úgy nyilatkozott: a gyerekekkel aláírattak egy papírt, hogy átvették a táblagépet, de azt mondták, majd csak később kapják meg őket. Végül fél évvel később valóban kiosztották a készülékeket a "hátrányos helyzetű" diákok között.

A cigány önkormányzat egyébként fűnek-fának adósa, a legutóbbi időkig 2,1 milliárddal tartoztak minisztériumoknak, cégeknek és ügyvédi irodáknak. Ugyanakkor tavaly karácsonykor a kormányzat úgy döntött, megsegíti kedvenc bűnözőit, és 1,3 milliárd forintot átvállalt a tartozásokból "speciális támogatás" címén. Így már "csupán" 800 millió forint kötelezettsége maradt a szervezetnek, ez növekedett most körülbelül 70 millióval. Igaz, a döntés egyelőre nem jogerős, nem kizárt, hogy az ORÖ fellebbez az ítélet ellen.

(MNO nyomán)