Ugrás a cikkhez
Reklám

Felhívás közkegyelmi törvény megszavazására a 2006. október 26-tól 2010. április 25-ig terjedő időszakban elkövetett, politikai ellenállásként is értékelhető cselekmények miatt indított büntetőeljárásokban. Kerepes város jó példával állt elő, a többi önkormányzatnak már csak annyi a dolga, hogy csatlakozzon a felhíváshoz.

Előzmény: Követendő példa: Kerepes városa is kiáll Budaházyék közkegyelme mellett

Az alaptörvény helyi önkormányzatokra vonatkozó részének (32. cikk 1. bekezdés j) alpontja) alapján az önkormányzatok képviselő-testületének jogában áll döntést kezdeményezni az illetékes hatáskörrel rendelkező szervnél bizonyos, a közvéleményben megosztottságot, felháborodást keltő ügyekben. Ilyen közfelháborodást kiváltó ügy az 1956-os szabadságharc 50. évfordulójának meggyalázása, valamint a 2006 szeptemberében kirobbant „öszödi beszéd”, és az azt követő állami jogsértések nyomán kialakult politikai ellenállás megtorlása.

Több közfelháborodást kiváltó ítélet is született ezekben az ügyekben, amelyek közül az egyik legkirívóbb Budaházy György és társainak 2016. augusztus 30-án született elsőfokú ítélete, melyben a 17 vádlott összesen 125 év, fegyházban letöltendő börtönbüntetést kapott nem jogerősen.

2016. november 29-én Kerepes város önkormányzatának képviselő-testülete hozott elsőként döntést arról, hogy kéréssel fordul az Országgyűlés elnökéhez, valamint Magyarország államfőjéhez, hogy a megrendült társadalmi igazságérzet helyreállítása céljából tegyék meg a megfelelő lépéseket, és terjesszenek elő törvényjavaslatot annak érdekében, hogy az Országgyűlés törvényalkotás útján gyakoroljon közkegyelmet a 2006. október 26-tól 2010. április 25-ig terjedő időszakban elkövetett, politikai ellenállásként is értékelhető cselekmények miatt indítható, indított és már lezárt büntetőeljárások vonatkozásában.

Kerepes város önkormányzata felhívással fordult az összes önkormányzathoz, hogy csatlakozzanak felhívásukhoz, és támogassák javaslatuk elfogadását.

2016. december 14-én Kunszentmiklós önkormányzatának képviselő-testülete csatlakozott Kerepes Város Felhívásához.

Arra kérjük az önkormányzatok képviselő-testületeit, hogy Kunszentmiklóshoz hasonlóan csatlakozzanak Kerepes felhívásához!

Interjú Franka Tiborral, Kerepes polgármesterével:

(Forrás: Budahazy.org)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából