Ugrás a cikkhez
Reklám

"Szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetést valósított meg a miskolci polgármester azzal, hogy megtagadta a Miskolc név használatát egy a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek érdekében tevékenykedő helyi civil szervezettől" - mondta ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság.



Két "miskolci más" - a szervezet tagjai

A szervezet képviseletét a Háttér Társaság látta el, ők közölték, a Miskolcon 2013 óta működő, "a helyi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösséget" összefogó csoport Miskolci Mások néven 2015 októberében bejegyzett egyesületként kívánta folytatni működését, de mivel az önkormányzat helyi rendelete előírja, hogy a város nevét viselni kívánó szervezeteknek engedélyt kell kérniük a névhasználatra, az egyesület kérelemmel fordult Kriza Ákos polgármesterhez. Kriza azonban bármiféle indokolás nélkül megtagadta a névhasználati engedély kiadását.

A Háttér Társaság ezután közérdekű adatigényléssel fordult az önkormányzathoz, amelyből kiderült, a névhasználat megtagadása példa nélküli volt: korábban minden kérelmet jóváhagytak. A szervezetek ezért az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordultak, hogy mondja ki, hogy a polgármester a szervezet által képviselt csoport ("az LMBT közösség") miatt utasította el az engedély megadását. Az önkormányzat ellenkérelmében formai indokok mellett arra hivatkozott, hogy a "kérelemből nem volt megállapítható, hogy tevékenysége miként járulhat hozzá a város megbecsülésének fokozásához".



Egy "a város érdekeit szolgáló" könyvbemutató, melyet a "Mi Más" szervezett

A Hatóság végül az önkormányzat kimentését nem fogadta el, mert bár hiánypótlás keretében bekérhetett volna további információkat a csoporttól, ezzel a lehetőséggel nem élt.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság ráadásul kimondta: "önmagában az a tény, hogy egy magyar nagyváros rendelkezik helyi kötődésű, a nevében is a városra utaló LMBT-szervezettel, alkalmas az ismertségének és megbecsülésének emelésére, tehát a város érdekeit szolgálja".

A Hatóság ezért "példamutatóan magas", 500 000 forintos bírságot szabott ki a polgármesterre.

(Kuruc.info - HVG nyomán)

Korábban írtuk:

- Az Egyenlő Bánásmód Hatóság szerint szabad kirándulást szervezni csak zsidóknak - és ha mi rekesztenénk ki őket?

- A Kispesti Waldorf Iskola nem tolerálta a sokszínű "családmodellt" - büntetést kaptak

- Az MLSZ-t is elérte a liberális agybaj: lesz "családi" buzijegy, bár senki se kérte

- "Európai jogfejlődés" - az Egyenlő Bánásmód Hatóság szerint tűrni kellene a fürdőkben csókolózó buzikat

- A diszkrimináció csúcsa: a homokosok nem engedték be a buzibárba cigány sorstársaikat

- Egyenlő Bánásmód Hatóság: Csak a cigányokat védi jogszabály, a "nem romákat" nem

- Hihetetlen, de igaz: "túl sok" cigót büntettek meg - "érzékenyítő tréningre" küldték a rendőröket

- Zártkörűen működő edzőterembe is kötelező beengedni tetveséket, különben jönnek a százezres bírságok





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából