Ugrás a cikkhez
Reklám

December 1-től elindul Magyarország első zsidó közösségi televíziója a UPC budapesti programcsomagjában, azt követően pedig a MindigTV és a DIGITV is felveszi jövő évi szolgáltatásai közé az új és unikális médiaszolgáltatást.




"A zsidó közösség berkeiben ismert és elismert Breuerpress hírügynökség, amely már bizonyított a hiteles hírszolgáltatás területén, most újabb babérokra tör, a nap 24 órájában kívánja tájékoztatni és szórakoztatni a nézőket. A magyar médiapiac bulvárosodásával szemben nem tematikus tartalommal rukkol elő a televízió, hanem sajátos szemszögből, mint fogalmaznak, zsidó szemüvegen keresztül mutatja be és szórakoztatja a nagyérdeműt" - közölte a HETI TV.

Jóságos NMHH

A televíziós sugárzás előkészületei több mint egy éve folynak, a szükséges engedélyeknek az NMHH jóvoltának és nyitottságának köszönhető gyors megszerzését követően minden médiaszolgaltatást továbbító platformmal elindult az egyeztetés.

A UPC Budapest VII. kerületében decembertől már továbbítja a jelet az előfizetőknek, az Antenna Hungária Zrt. mihamarabb biztosít helyet az adónak, és rövidesen a DIGITV előfizetői is hozza fognak férni a különleges műsorok sorához. A Magyar Telekom 2018-től gondolkodik el a mediaszolgáltatás sugárzásán.

A HETI TV 2014-ben indult el, először internetes televízióként, akkor még a Hetiszakasz címet viselte. A televízió alapját már akkor a Tóra heti szakaszaira épülő sorozat jelentette. A műsor megjelenése után, a hazai és a nemzetközi pozitív visszhangnak köszönhetően merült fel a szerkesztő-műsorvezető Breuer Péterben (aki egészen véletlenül a B’nai B’rith magyarországi elnöke), hogy ezt a sorozatot egy állandó és nem csak az interneten követhető, naponta sugárzó televízióvá kell kibővíteni.




(Origó nyomán)

"Itt biztonságban érezzük magunkat"

Témába vág: a Zsidó.com oldalon hétfőn beszélgetés jelent meg Glitsenstein Sámuel rabbival, az újlipótvárosi közösségi központ, a Zsilip vezetőjével.

Glitsenstein Sámuel rabbi (köz­is­mert nevén Glici) és felesége, Sosi 2008-ban költözött Izraelből Budapestre. A házaspárnak ekkor három kisfia volt – a család azóta egy kislánnyal és két fiúcskával bővült. Glitsiék érkezésükkor nem beszéltek még magyarul, és keveset tudtak választott hazájukról: jöttek, mert hívták őket, hogy segítsék a magyarországi zsidó fiatalság életét. Thaiföld, Vietnam és Közép-Amerika helyett döntöttek úgy, hogy Magyarországra költöznek – örökre. Mára mindannyian kiválóan beszélnek magyarul, nem okoz gondot számukra az ügyintézés vagy a magyar barátaikkal való kapcsolattartás.




Most 7. kerületi otthonukat és a Nagy­fuvaros utcai templomkörze­tet, mely­nek évek óta rabbija, Újli­pótvá­ros­ra cse­rélik, ahol vadonatúj zsidó központot létesítenek majd Zsilip néven.

Részlet az interjúból:

- 2008-ban egy interjúban azt mondta, azért választották Magyarországot, mert tudta, hogy ez a lehető legjobb hely a család számára. Beigazolódtak a reményeik?

- Igen, nagyon szeretünk itt élni. Különösen jó, hogy itt biztonságban érezzük magunkat. Igaz, nincs a világon olyan hely, ahol csak jó van, mindenhol vannak rossz dolgok és rossz emberek, de itt akár az éjszaka közepén is sétálhatok ortodox zsidóként az utcán, nem kell félnem. A nagyobb gyerekeim nyugodtan elmehetnek egyedül vásárolni, utazunk a tömegközlekedésen és nem félünk. Magabiztosnak érezzük itt magunkat.

Kapcsolódó: Oberlander Báruch rabbi: egyetlen goj halott is százezer zsidó halottat sért a pesti zsidó temetőben





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából