Ugrás a cikkhez
Reklám

A Jobbik szerint "vörös hályog" van a magyar politikai elit és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szemén, amelyet el kell távolítani.

Szávay István, a párt országgyűlési képviselője szombati sajtótájékoztatóján azt mondta, nem valósultak meg azok a célok, amelyekért 1956-ban küzdöttek, és 26 évvel a rendszerváltás után sem történt meg a teljes szembenézés és leszámolás a kommunista múlttal. Hozzátette: alapvető törvények hiányoznak ehhez, amelyet sem az MSZP-SZDSZ-kormányok, sem a kétharmados Fidesz-kormány nem hozott meg. Ezek között említette azt, hogy továbbra sem nyilvánosak az ügynökakták és nem számoltatták el az előző rendszer bűnöseit, felelőseit.

A képviselő kitért arra is, hogy az MTA eddig nem foglalt állást arról, hogy kikről lehet közterületeket, közintézményeket, egyesületeket elnevezni. Ezért most kettős mércével mérnek – tette hozzá. Ennek példájaként említette, hogy Lukács Györgyről lehet, Hóman Bálintról viszont nem lehet alapítványt elnevezni.




Lukács Györggyel kapcsolatban azt mondta, azon kevesek közé tartozott, akik mindhárom kommunista rendszer megalapozásában, működésében és fenntartásában részt vettek, emberek vére tapad a kezéhez.

Magvasi Adrián, a Jobbik Budapest 7. országgyűlési egyéni választókerületének (XIII. kerület) elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, ideje lenne szakítani a kerületben a “kommunista zárvánnyal”, ezért kezdeményezik Horn Gyula néhai miniszterelnök és Lukács György szobrának eltávolítását, és a Szent István parkban egy Szent István szobor felállítását 2018-ban, az első magyar király halálának 980. évfordulóján.

A politikusok a sajtótájékoztatón vörös sálat tettek Lukács György szobrára, amellyel a szemét takarták ki, ezzel szimbolizálva a vörös hályogot.

(MTI)

Kapcsolódó: A vörös zsidóterrorista Szabó Ervinnel semmi baj, de Hóman Bálint fáj a demokratáknak





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából