Ugrás a cikkhez
Reklám

Hiába értelmezték így baloldali és jobbikos képviselők Juncker szavait, az Európai Bizottság szóvivője cáfolta, hogy feladnák a kvótákat.




Az Európai Bizottság elnöke tegnap ejtett el egy megjegyzést arról, hogy "menekült"ügyben az uniós tagállamok közti szolidaritásnak
szívből kell jönnie, nem lehet kikényszeríteni.

Ezt úgy is lehetett érteni, hogy visszavonhatják a kötelező újraosztási rendszerről szóló javaslatot, amiről október 2-án népszavazunk, de nem volt egyértelmű. Ehhez képest baloldali és jobbikos politikusok is rárepültek a kijelentésre, mint Molnár Csaba DK-s vagy Harangozó Gábor MSZP-s politikus. Mindketten azzal érveltek, hogy Brüsszel visszaszívta a javaslatot, és ezzel értelmetlenné vált a népszavazás.

A jobbikos Gyöngyösi Márton is úgy értelmezte, hogy "Juncker szerda reggel az Európai Parlamentben elmondott beszédében pozitív jelzéseket adott annak tekintetében, hogy a migránskvóták csakis önkéntesek lehetnek, és azokat nem lehet a tagállamokra rákényszeríteni", ezért "nem kizárt, hogy október 2-án egy okafogyott népszavazásba hajtják az országot több milliárd forint közpénz elpazarlását követően", és Orbánnak persze emiatt is le kellene mondania.

Árnyékra ugrottak

A BruxInfo a Bizottság szokásos déli sajtótájékoztatóján kérdezte meg, újragondolta-e Juncker az EU-ba már megérkezett menedékkérők kötelező szétosztását, amit májusban javasoltak.

"Egyáltalán nem ez a helyzet" – tisztázta Margaritisz Szkinasz, Jean-Claude Juncker szóvivője.

A bizottsági elnök arra utalt, hogy olyan szolidaritásra lenne szükség az Európai Unióban, amit nemcsak alkalmazunk, hanem átérzünk. A kérdés viszont a közös uniós jogról szól, és ez "nem opcionális".

A kérdés és a válasz a videó második felében hallható:

(Index nyomán)

Frissítés: "inkább a kvótacsomag gyorsított végrehajtása felé mozdultak el, mint hogy visszakoztak volna"

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament is teljesen egyértelművé tette, hogy továbbra is a kvóták mellett van - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Magyar Levente szerint Brüsszel inkább a kvótacsomag gyorsított végrehajtása felé mozdult el csütörtökön, mint hogy visszakozott volna.

Hozzátette: a kvótacsomag életbelépését a tagállamok akadályozhatják meg, a magyarok az október 2-i népszavazáson.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára arra kért minden parlamenti pártot és felelős közéleti szereplőt, hogy tegye világossá álláspontját a brüsszeli betelepítési tervekről.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából