Ugrás a cikkhez
Reklám

Hétfőn közleményt adott ki a jobboldali tudósokat tömörítő Professzorok Batthyány Köre (PBK), amelyben beszállt az október 2-i kvótanépszavazás kampányába, és a kormány üzeneteit visszhangozva a "nem" válasz ikszelésére szólította fel az embereket.

A közleményben számos "tudja-e" típusú kérdés után azt írták: "Legyen tisztában vele, hogy a népvándorlással szembeni kemény fellépés és a kampánykérdésekbe ágyazott leegyszerűsítő állítások ellenére az igazi menekültek befogadásra találnak Magyarországon! A kampány bizonyosan nem találkozik mindenki ízlésével, de ettől tekintsünk el! Értsük meg, hogy a részvétel a népszavazásban sorsdöntő jelentőségű, és a helyes válasz: NEM!"

Ángyán József agrármérnök, az MTA tagja és a Vidékfejlesztési Minisztérium volt fideszes államtitkára, aki még 2013-ban lépett ki a pártból, most a PBK közleménye után egy levélben jelentette be kilépését az egyesületből - írja a Magyar Narancs.

A lap birtokába került levélből kiderül, Ángyán utólag olvasta csak az egyesületen belüli belső vitát és a végül megszületett közleményt, amelyről azt írta: "számomra megdöbbentően szervilis, a megítélésem szerint önző és a keresztény értékrendtől messze távol álló (t.i. aki egy szűk, bennfentes kört gazdagítva fizet, legyen bár haramia, jöhet, de a többi, menekülő nyomorultból nem kérünk) kormányzati álláspontra, valamint az ezt közvetítő ostoba és hazug propagandára is rálicitáló, csúsztatásokat és féligazságokat tartalmazó".

"Ez megerősítette azt a régóta érlelődő elhatározásomat, hogy a világról és benne a felelős értelmiség feladatairól alkotott, egymástól egyre távolodó, mára már paradigmatikusan eltérő véleményünk okán - szomorúan reménytelennek látván és feladván az ezzel kapcsolatos belső vitát - kilépek a Professzorok Batthyány Köréből" - közölte Ángyán a levélben, amelyben hozzátette, az egyesületnek "mint magát felelős keresztény, nemzeti értelmiségi tömörülésként meghatározó körnek", illetve annak tagjainak személy szerint is "eszmélést és sok sikert" kíván.

(HVG nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából