Török Gábor politológus azt mondja, Vona Gábor lépését magyarázhatja, hogy erős üzenetet akart küldeni a néppártosodásról - vagy, ahogy Török hívja, a fideszesedésről -, hogy ez az üzenet eljusson azokhoz is, akik eddig nem hallották meg.



Török Gábor Vona mellett

"Ennek a legjobb újta, ha belemegy egy konfliktusba, ami eléggé zajos, így annál nagyobb hangerővel tudja kommunikálni a váltást."

Ilyen módon a kiszorított emberek Vona kottájából játszanak - mondja Török. Az irányváltást Vona a tavaly áprilisi tapolcai választás után hirdette meg. Akkor a Nézőpont 20 százalék körülre mérte a pártot, ám később ez visszaállt 10-11 százalékra. Török azt mondja, Vona helyzetértékelése szerint nem a néppártosodás nem sikeres, csak az volt a baj, hogy nem jutott el elég emberhez. Így most a pártelnök kapott az alkalmon.

Török szerint nehezen elképzelhető, hogy a párt ne válassza meg újra elnöknek:

"Neki az is jó, hogyha egy kicsit vadabb konfliktussal választják újra, de az is, ha a három alelnök csöndben marad, és úgy győzi le őket. Számára nincs rossz kimenet, ez egy megfontolt, okos stratégia."

"Ha párton belül nem lesz kiegyezés, nem sok esélyük van"

Erre a kérdésre teljesen ellentétes választ adott Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet vezetője és Závecz Tibor, a Závecz Research vezetője.

Fodor szerint a Jobbik az MSZP-t próbálja kitolni és a bizonytalanokat bevonzani. Ő úgy látja, a Fidesztől – miután ott alapvetően Orbánnal "erőteljesen szimpatizáló választókról van szó" – aligha sikerül támogatókat szerezni. Závecz Tibor szerint viszont pont ott lehet keresnivalója, elemzése szerint ugyanis a Fidesz "külső gyűrűjében" lévők egy része mozdítható. Az MSZP-nél nincs túl nagy elszívható tömeg, de még kormányzati pozícióba nem került pártként lehet mozgástere a bizonytalanoknál és a politikából kiábrándultaknál is.

Abban mindketten egyetértettek, hogy a Jobbik jelenlegi tábora nagyon megosztott – a kettős kommunikáció is zavart okozott -, és ha párton belül nem lesz kiegyezés, nem sok esélyük van. Azt még egyikük sem tudta megjósolni, milyen következménye lehet Vona lépésének.

"Törzsszavazók nélkül nincs garancia a támogatók megtartására"

Fodor Csaba szerint a hatás attól függ, hogy a kiszorított politikusok mit lépnek: elhagyják a pártot és visszavonulnak a politikától (erre kevés esély van), esetleg megtartják hatalmukat az elnökkel szemben, vagy felépítenek valakit Vona Gáborral szemben. Egy "új szélsőjobboldali párt" létrehozása sem elképzelhetetlen ugyanakkor, ha a párt radikális törzsközönsége látványosan csalódott lesz Vona irányvonala miatt, ám Vona számára önmagában a "szélsőségesek" kizárása nem garancia a sikerre, hiszen a radikálisok korábbi háttérbe szorítása sem lendített a támogatottságon. A menekültválságban még vissza is ütött a finomabb kommunikáció, a párttól sokkal harsányabb fellépést vártak a Jobbik törzstáborát alkotó radikális szimpatizánsok.

Bármilyen utat választ a párt, a támogatók megtartására rendkívül stabil magszavazói tábor híján nincs garancia, a radikálisok egy része már amúgy is elkezdte elhagyni a pártot – véli Fodor.

"Ha nem lesznek hitelesek, még rosszabb helyzetbe kerül a párt"

Török Gábor azt mondja, a néppártosodás nagyon kockázatos lépés. Ha rosszul csinálják, ha nem lesznek hitelesek, ha nem veszik őket észre azok, akiknek szólnak, míg mások elfordulnak tőlük, akkor még rosszabb helyzetbe kerül a párt, ráadásul a sorsa nem csak a saját kezében van:

"Ha a Fidesz nem erodálódik és a baloldal esetleg magára talál, ebben még a kispárttá válás esélye is benne van. De nincs más recept a sikerre, hiszen abban az erőtérben, ahol a Jobbik 2-3 éve volt, csak szélsőséges esetben lehet választást nyerni."

(HVG nyomán)

Kapcsolódó: Vona nem engedné indulni Apátit, Hegedűsnét, Novákot és Szávayt - szerintük viszont a tagságnak kell döntenie