Ugrás a cikkhez
Reklám

A kormány azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy még e héten vonják vissza a vasárnapi boltzárról szóló törvényt, így akár most vasárnap is nyitva lehetnek az üzletek.

Rogán Antal szerint megosztó kérdés lett a boltzár, nem sikerült meggyőzniük az embereket az intézkedés helyességéről, főleg a nők maradtak kritikusak az intézkedéssel szemben, magyarázta a miniszter. "Amikor az elmúlt egy évet kell értékelni, akkor nemcsak a gazdasági mutatókat kell nézni, hanem az emberek véleményét is" - mentegetőzött a miniszter.




Rogán szerint azért sem lenne jó egy népszavazás ebben a kérdésben, mert - ahogy a miniszter fogalmazott - sokkal fontosabb ügyek vannak jelenleg terítéken az unóban, így például a kötelező betelepítési kvóta, ezért a kormány azt javasolja a parlamentnek, hogy vonják vissza az erről vonatkozó törvényjavaslatot.

A kormány a sürgősségi szavazást kezdeményez, azaz akár már holnap döntés születhet az Országgyűlésben, és a hétvégén már hatályba is léphet a törvény.

A bejelentés előtt Varga Mihály ismertetett egy jelentést az egy éves vasárnapi boltzárról, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium készített a kormány megrendelésére:

A foglalkoztatás alakulására is kitért az értékelés:

Rogán szerint a jelentés is azt mutatja, hogy teljesültek azok a célok, amiért elfogadták a vasárnapi boltzárról szóló törvényt, ennek ellenére eltörlik az intézkedést.

Frissítés: Nyakónak semmi sem jó, Apáti meglepődött a tempón

Várható volt, hogy a "despota" nem engedi véleményt nyilvánítani a népet - elégedetlenkedett az MSZP Rogán hétfő délelőtti bejelentésére, miszerint visszavonják a vasárnapi boltzárat. A Jobbik sem lepődött meg a döntésen, viszont a gyorsaságon igen.

„Na, ugye” – ez volt a boltzár eltörléséért harcoló MSZP-s Nyakó István első reagálása a hírre. „Az elmúlt 6 évben, a netadó után ez a második eset, amikor sikerült meghátrálásra kényszeríteni a kormányt” – tette hozzá. Mint megjegyezte, vicces, ahogy Rogán Antal hosszan indokolta, miért volt jó ötlet a boltok vasárnapi bezárása, majd bejelentette, hogy visszacsinálják.

Úgy tűnt, a boltzár elleni népszavazás miatt kopaszokkal huzakodó politikus nem volt meglepődve, hogy a kormány elébe vágott egy esetleges voksolásnak. „A despotikus hatalom nem viseli el, hogy a nép szavazás útján, világosan a despota értésére adja, hogy nem ért egyet” – panaszkodott Nyakó. Ennek ellenére a másik két kérdésben, a föld és a bérplafon ügyében folytatják az éppen csak elkezdődött aláírásgyűjtést a harmadik népszavazásra szánt javaslatuk elvesztése után is.

A Jobbik a tempón meglepődött

Apáti István, a Jobbik alelnöke szerint a Fidesz a kisebbik rosszat választotta és inkább a KDNP torkán tolja vissza a nyitva tartást, mint az emberekén a boltzárat. “Elébe mentek a népszavazásnak mielőtt a közbeszéd részévé vált” - mondta el a hvg.hu-nak. Apáti szerint nem lepődtek meg a döntésen, de a gyorsaságon igen. Szerinte a népszavazás eredménye egyértelműen a boltzár leszavazás lett volna. A párt egyébként sosem támogatta a zárva tartást, a szavazásokon tartózkodtak.

2. frissítés: A KDNP szerint nem kudarc

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) megérti a kormány szempontjait és elfogadja a kabinet döntését a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról - mondta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője hétfőn. Azért nem tartja kudarcnak a visszavonást, mert szerinte az ötlet ugyan a KDNP-é volt, de a Fidesz nem úgy valósította meg, ahogy a kereszténydemokraták eredetileg szerették volna.

Harrach Péter a döntésre reagálva azt mondta, továbbra is fenntartják eredeti álláspontjukat, miszerint a szabad vasárnap a munkavállalók szempontjából külön értéket képvisel.

Szerinte a döntés a KDNP szempontjából azért nem kudarc, mert az ötlet ugyan a párté volt, de a megvalósítás módja nem. A KDNP egy elfogadóbb változatot szeretett volna, de végül nem emellett döntött a kormányoldali többség - idézte fel.

Kétségtelenül nem kevés energiát fordítottak arra, hogy ennek az igazságosságáról meggyőzzék az embereket. Úgy gondolták, hogy a szolidaritás szempontja erősebb a kényelem szempontjánál és igyekeztek biztosítani - legalábbis bizonyos mértékig - a vásárlás szabadságát azzal, hogy a kisboltok nyitva tarthattak.

Harrach szerint több milliárd forintot sikerült így a hazai vállalkozások számára átcsoportosítani, és ezzel nem a multinacionális cégek vitték külföldre a nyereségüket, hanem itthon maradt ez a tétel. Azt is közölte, hogy a boltzár ügyében népszavazás okafogyottá vált.

3. frissítés: Micsoda meglepetés: a Fidesz támogatja a kormány döntését

A Fidesz-frakció támogatja a kormány kezdeményezését a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály visszavonására - ismertette a kormánypárti képviselőcsoport álláspontját annak vezetője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.




Kósa Lajos kérdésre úgy fogalmazott: nem tartják vereségnek a döntést, bár "az kétségtelen kudarc, hogy ez embereket nem tudtuk meggyőzni egy olyan intézkedés helyességéről, amely meghozta a hozzá fűzött reményeket". Ezt azzal egészítette ki: az embereknél az a szabadságfelfogás, hogy bármikor vásárolhassanak, felülírta, hogy mindenkinek joga van a vasárnapi pihenőnapra.

Tárgyalni kell a kereskedelmi dolgozókkal, ugyanis a korábban megfogalmazott szabályok visszavonása hátrányosan érheti őket, de "nem hagyjuk őket magukra" - hazudta Kósa Lajos, bővebben lásd alább.

Hozzátette: a boltzárat kezdeményező koalíciós partner, a KDNP fenntartja elvi álláspontját, és szeretnék elérni annak kiterjesztését olyan ágazatokra is, ahol nem feltétlenül szükséges a munkavégzés a hét utolsó napján. Ez alól kivétel, ha valaki önszántából akar dolgozni - tette hozzá.

Áltartózkodás Semjén módra

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciója tartózkodni fog a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról tartandó parlamenti szavazáson - mondta Semjén Zsolt pártelnök.

Nem adják fel a harcot, társadalmi kampányt indítanak, amelynek célja, hogy megszerezzék a társadalmi többséget a szabad vasárnap mellett - mondta Semjén Zsolt, a vasárnapi zárva tartás ötletével eredetileg előálló KDNP elnöke.

A bejelentéshez hozzátartozik, hogy a kisszámú KDNP-frakció tagjainak tartózkodása ellenére is átmehet a visszavonás a Fidesz és az ellenzéki pártok szavazataival.

Szokás szerint átverték az alkalmazottakat

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke a hirado.hu-nak nyilatkozva kiemelte, hogy elképzeléseik szerint a törvény elfogadása után azonnal visszaáll a vasárnapi nyitva tartás. Az üzletek egymással versenyezve igyekeznek minél előbb kinyitni és a vasárnapi nyitva tartásra visszaállni.

Sáling József megjegyezte, hogy pénteken még ígéretet kaptak arra vonatkozóan, hogy egyeztetések előzik majd meg ezt a döntést, erre azonban nem került sor. Hozzátette, hogy további feszültségeket fog ez okozni a munkavállalók körében, ugyanis a létszámhiány továbbra sem megoldott kérdés.

A megemelt vasárnapi pótléknak is annyi

Az elnök elmondta, hogy a kormány a boltzár eltörlésével gyakorlatilag a megemelt vasárnapi pótlékot is eltörölte, vagyis visszaállította a korábbi 100 százalékról, 50 százalékra.

Nagyjából százezer embert érintett az országban, ennyi munkavállaló dolgozott vasárnap. Sáling József úgy fogalmazott, hogy közel 2500 kisvállalkozás ment tönkre többek között az online kassza és a vasárnapi boltbezárásnak köszönhetően. Szerinte ezek a vállalkozások már nem tudnak visszaerősödni, talpra állni.

Kiemelte, hogy a nagyobb multiknál inkább átszervezéseket okozott az új szabályozás.




KDFSZ: Ez döbbenetes

Pénteken még arról volt szó, hogy megvizsgálják a helyzetet, ehhez képest ma 11.30-kor bejelentették a döntést és az egészet visszacsinálnák úgy, ahogy tavaly március 15-e előtt volt. Ez egy óriási fordulat, ez döbbenet – mondta Bubenkó Csaba a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke.

„Nagyon nagy felháborodás van a dolgozók körében. Sok munkavállaló hívott, hogy valamilyen lépést kell tenni, mert nem értenek egyet a döntéssel. Akár utcai megmozdulás vagy sztrájk is lehet” – nyilatkozta Bubenkó Csaba, aki arról is beszámolt, hogy kevés alkalmazott van, így a meglévő dolgozóknál sérülhet a pihenőidő kiadása.

A Facebookon lévő „Tescósok” zárt csoportban sok alkalmazott sérelmezi a kormány bejelentését. Többek felháborodásuknak adtak hangot amiatt, hogy visszatérhet a vasárnapi nyitva tartás.

Néhány hozzászólás a csoportból:

„Már holnaptól hatályba is léphet ...így már a hétvégén nyitva lehet minden megint! SAJNOS!!!”
„Nekünk is megjár a szabad vasárnap!”
„Ennyi! Másnak szabad minden hétvégéje. Akkor most már dolgozhatunk 7 napból 7-et.”
„Akik ezt elfogadták, ők is fognak vasárnaponként dolgozni?”
„Vicc és szégyen.”
„Még hogy nincs pénze a magyarnak! Jó hogy mindenkinek ez a legnagyobb baja! Eddig sem halt éhen senki! Aki kitalálta, hogy nyissunk ki, az fizesse meg a vasárnapunkat!”
„Tehát egy évig kísérleti nyulak voltunk!”
„Biztos vagyok benne, hogy nyitva lesz. Ez a cég (a Tesco - Híradó szerk.) nem arról híres, hogy ne ragadjon meg minden lehetőséget... Nem értem, miért nem volt ez így jó.”
„Felháborító, hogy egyik napról a másikra csak így döntenek a sorsunkról!”
„Pedig jó volt otthon lenni a gyerekekkel. Egy nap a hétből mikor együtt ebédelhet a család. Azt írják, hogy nem esett vissza a forgalom. Akkor meg miért kell megint dolgoznunk vasárnap?”

4. frissítés: Fideszes nem a dolgozók vasárnapi bérpótlékára - a lényeg, hogy a népszavazás kiküszöbölhető legyen

A kormány által beterjesztett formában fogadta el nagy többséggel a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály visszavonását célzó javaslatot az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága hétfő este, a testületben csupán a pótlékok növelésének lehetőségéről alakult ki éles vita.

A testület két kereszténydemokrata képviselő tartózkodása mellett, ellenszavazat nélkül fogadta el a kedden, kivételes eljárásban szavazásra bocsátandó előterjesztést, miután lefolytatta a részletes vitáját.

A javaslathoz több ellenzéki módosítás is érkezett, amelyek a vasárnapi bérpótlékot 100 százalékra emelték volna, ám a kormányoldal úgy vélekedett: a népszavazás akkor küszöbölhető ki, ha az eredeti jogszabály hatályba lépése előtti állapotot állítják vissza, a pótlékok kérdése majd utána orvosolható.

(HVG - Híradó - MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából