Ugrás a cikkhez
Reklám

Április 20-ra az ország egész területére, az összes köznevelési intézményben egynapos sztrájkot jelentett be Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.




Gallóné szerint történtek ugyan előrelépések a pedagógusok és az oktatási vezetők közti tárgyalásokon, de számos fontos kérdésben nem sikerült megegyezniük, ezért úgy érezték, hogy egy egész napos sztrájkkal kell nyomatékot adniuk követeléseiknek. Április 20-ra, szerdára hirdettek munkabeszüntetést a sztrájkbizottság három szervezetének testületei.

A sztrájktörvény szabályozza, hogy milyen gazdasági kérdések alapján lehet sztrájkolni. A pedagógusok sztrájkbizottsága a következő négy kérdés miatt hirdetett munkabeszüntetést:

Galló Istvánné bejelentette, hogy Orbán Viktort értesítették a sztrájkról, Balog Zoltán Emmi-miniszterrel pedig a következő napokban megállapodnak a még elégséges szolgáltatásról.

(Origó)

Korábban írtuk: Már szervezik a pedagógussztrájkot - nem tetszik az erkölcstan a zsidók által díjazott szakszervezeti vezetőnek

A szakszervezetek vezető testületeinek tárgyalása után feltehetően megkezdődik a pedagógussztrájk előkészítésese, azt követően, hogy hétfő este nem sikerült megegyezésre jutni a kormány képviselőivel - jelentette ki a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke kedden az ATV műsorában.

A kormányt tájékoztatást kap a sztrájk előkészítéseséről, ezután hét napja van arra, hogy válaszoljon a követelésekre. Ezzel párhuzamosan az érdekképviseletek megkezdik a tárgyalásokat az elégséges szolgáltatásokról a munkáltatóval - közölte Galló Istvánné. Ez valószínűleg azt jelenti majd, hogy tankerületenként kijelölnek egy intézményt, ahol a sztrájk alatt a gyerekekre vigyáznak - fűzte hozzá.

Az érdek-képviseleti vezető elmondta: nem sikerült megegyezni az óraszám csökkentése, a technikai adminisztratív dolgozók bérrendezése, a tankönyvpiac megnyitása, a gyerekek terhelésének csökkentése tekintetében. A szakszervezetek azt javasolták, hogy a heti öt testnevelés órát háromra csökkentsék, mivel úgysem állnak rendelkezésre az ahhoz szükséges feltételek, illetve javasolták az erkölcstan kivezetését. Ebbe nem ment bele a kormányzat.

Ugyancsak nem derült ki, hogy mi lesz a funkciója a Kliket felváltó 40-70 kisebb fenntartónak. Csupán azt tudni, hogy az intézményeknek lesz saját költségvetése és a munkáltatói jogkör kibővül - mondta Galló Istvánné. A szakszervezetek ragaszkodnak ahhoz is, hogy 22 órában határozzák meg a pedagógusok munkaterhelését, a többit pedig fizessék ki túlórában - tette hozzá.

Az érdekképviseletek is megfelelőnek tartanák, hogy ott ahol felkészült az önkormányzat az iskola fenntartására, kapja vissza a fenntartói feladatokat - sorolta Galló Istvánné. A szakszervezetek az általuk megfogalmazott 25 pontból 20 teljesüléséhez ragaszkodnak - mondta a PSZ elnöke.

(MTI)

Korábban írtuk: 

- Díjat osztottak egymásnak az "antirasszisták" - a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke is kapott

- A kötelező erkölcstan- és hittanórák megszüntetését is követelik a ma Pukli szavára utcára ment tanárok

- "Itt van az új miniszterelnök!" - Építgetik Puklit a tanárok elégedetlenségét meglovagolók





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából